Učiteljica koja je 2020. dobila otkaz imenovana za V.D. direktorke škole u Baru

Region 19. jul 202114:20 2 komentara
N1

Učiteljica Rada Višnjić, koja je zbog zloupotrebe dece ranije dobila otkaz, narednih šest meseci biće vršilac dužnosti direktora Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru, objavio je portal Bar.

Rešenje o imenovanju Rade Višnjić potpisala je ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Povezane vesti

Protiv Rade Višnjić je u januaru 2020. godine pokrenut disciplinski postupak nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku. Tada je dobila uslovni otkaz. Fotografija učenika koji u rukama drže iscrtane trobojke objavljena je na društvenoj mreži Fejsbuk.

U jesen prošle godine je nakon što je preko vajber grupe pozivala učenike na moleban u Hram svetog Jovana Vladimira u Baru, dobila otkaz.

Ovim su samo nastavljene smene direktora u crnogorskim školama. Pre dva dana je smenjena direktorka podgoričke gimnazije, a na njeno mesto je postavljena supruga visokog funkcionera vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Jovana Vučurovića, inače profesorka u toj školi.

Razrešena direktorka Zoja Lalević Bojanić je najavila da će podneti tužbu sudu.

Na osnovu novousvojenog Zakona, svi direktori i pomoćnici direktora crnogorskih škola i vrtića trebalo je da budu smenjeni i na njihovo mesto izabrani novi do 5. jula.

Nova parlamentarna većina donela je izmene Zakona o opštem obrazovanju koje predviđaju smenu oko 400 direktora i njihovih pomoćnika i postavljanje novih.

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, ima 162 osnovne škole, 50 srednjih i 21 predškolska ustanova. Direktore bira ministar prosvete.

Ministarka prosvete Vesna Bratić je kazala da su izmene zakona donete jer je deo direktora postavljen za vreme prethodne vlasti „zloupotrebio obrazovne ustanove u političke svrhe“. Ona nije ponudila dokaze za takve tvrdnje.

Opozicija tvrdi da je reč o čistom političkom revanšizmu kao i da nova vlast planira da u prosveti postavi ljude bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kojoj je bliska ministarka Bratić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare