Ukinuta obaveza nošenja maski na otvorenom u Severnoj Makedoniji

Region 01. jun 202122:46
Izvor: Pixabay

U Severnoj Makedoniji je ukinuta obaveza korišćenja zaštitne maske napolju koja je bila na snazi sedam meseci.

Saopšteno je da je ta odluka deo paketa popuštanja antikovid mera koje je usvojila Vlada na predlog Komisije za zarazne bolesti.

Ipak korišćenje maski se preporučuje kada su ljudi u velikoj grupi, a maska je i dalje obavezna u javnom i taksi prevozu i u zatvorenom prostoru.

Danas je ukinuta i zabrana okupljanja više od četiri osobe na javnom mestu, te je dozvoljeno ponovno ogranizovanje svadbi, drugog veselja i proslava i povratak publike na stadione.

Vlada Zoran Zaeva je odlučila da dozvoli povratak publike na sportska takmičenja napolju uz popunjenost do 30 odsto ukupnog kapaciteta gledališta.

Uz ukidanje zabrane okupljanja na javnom mestu više od četiri osobe, u ugostiteljskim objektima je dopušten broj osoba koje mogu da sede za istim stolom povećan sa četiri na šest, uz preporučenu distancu.

Dozvoljeno je organizvanje svadbi, proslava i veselja napolju, odnosno na letnjim terasama, sa najviše 100 osoba, ali ne više od 50 odsto kapaciteta prostora na kojem se to priredjuje i s najviše pet osoba za jednim stolom.

Prisustvo muzičara je dozvoljeno samo na svadbama, u skladu sa odgovarajućim protokolom.

Vlada je ukinula i antikovid meru za rad u smenama i na daljinu, ali je odlučila da i u narednih 15 dana ostane na snazi policijski čas koji počinje u 24.00 i traje do 4.00 sata.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar