Umesto Fajzerom, revakcinisan Sinofarmom

Region 01. avg 202108:479 komentara
Izvor: REUTERS/Matthias Rietschel

Institut za javno zdravlje u Podgorici saopštio je u subotu uveče da je jedan muškarac iz Pljevalja, umesto vakcine protiv korona virusa proizvodjača Fajzer-Biontek (Pfizer-BioNtech), revakcinisan vakcinom kineske kompanije Sinofarm (Sinopharm).

Kazali su da to pacijenta ne ugrožava životno, već da zahteva praćenje kao i nakon svake vakcinacije, što je, kako navode, u konkretnom slučaju i preduzeto.

„Napominjemo da je u više zemalja sveta nakon dobijene Sinofarm vakcine, kao treća doza data tzv. Fajzer vakcina onima koji nisu razvili antitela. Dakle, u praksi su već praćeni efekti kombinovanja ove dve vakcine“, saopštio je Institut.

U saopštenju je navedeno da je Dom zdravlja Pljevlja informisao Institut da je tek nakon što je pacijentu odštampana potvrda o vakcinaciji Sinofarm vakcinom, medicinska sestra uočila da je kao prvu dozu dobio Fajzer vakcinu.

Institut je ranije u subotu objavio da je jedan turista preminuo od posledica koronavirusa.

U Crnoj Gori su u poslednja 24 sata registrovana 142 slučaja koronavirusa. Prisustvo virusa zabeleženo je kod 125 gradjana i 17 turista, saopšteno je u subotu.

Komentari

Vaš komentar