Umesto trotoara, meštani mesta u Sloveniji dobili zelenu traku posred puta

Region 26. maj 202312:05 komentara

U selu Potoki, ispred Jesenica u Sloveniji, deo puta, gde inače nema trotoara, ofarban je zelenom bojom.

Direkcija za infrastrukturu Slovenije odlučila se na ovakav potez kako bi se povećala bezbednost pešaka koji se kreću putem bez trotoara. U opštini se nadaju da je ovo poslednji korak pred kompletno renoviranje deonice.

U Jesenicama ima dosta naselja u kojima nema trotoara za pešake duž glavnih puteva, navodi N1 Slovenija.

Jedan takav primer je u selu Potoki pre Jesenica, gde meštani već dugo godina ukazuju na neophodnost trotoara. Mnogi školarci idu prometnim putem do autobuske stanice.

Taj magistralni put, kojim gazduje slovenačka Direkcija za infrastrukturu, nedavno je prefarban, a na terenu je korišćen i novi dizajn podnih oznaka, kojima žele da smanje brzinu kretanja vozača i tako povećaju bezbednost pešaka duž puta. Prostor između duplih razdelnih linija je obojen zelenom bojom, kako bi se privukla  pažnja vozača koji se voze regionalnim putem od Jesenica ka Lešću ili u suprotnom smeru.

„Na osnovu skrivenih merenja brzine evidentirano je između 60 i 70 odsto svih vozača (u zavisnosti od pravca kretanja) koji ne poštuju propisano ograničenje brzine od 60 kilometara na čas“, kažu u Direkciji za infrastrukturu o razlozima za ovaj potez.

Normalni putevi su široki oko osam metara, a novom implementacijom zelenog pojasa na sredini dve saobraćajne trake širina je smanjena na nešto manje od šest metara, navodi N1 Slovenija.

Ovakvi saobraćajni aranžmani sa optičkim sužavanjem kolovoza se u Sloveniji koriste već duže. Meru je usvojila Direkcija za infrastrukturu iz projekta EU „predvidivi putevi”, kao primer dobre prakse pojedinih članica EU.

U direkciji očekuju da će ovim postići bolje rezultate i da će više vozača poštovati ograničenja brzine, što bi zauzvrat značilo i poboljšanje bezbednosti saobraćaja za sve učesnike.

„Shvatajući psihologiju vožnje i optičko suženje kolovoza, očekuje se da će se brzine na ovoj deonici smanjiti. Ovo će biti procenjeno ponovnim vršenjem prikrivenih merenja brzine na ovoj deonici“, navode iz direkcije.

Direkcija je za sada uvela razdelnu traku sa zelenim poljem na 16 deonica puteva kojima upravlja, navodi N1 Slovenija.