USKOK: Istražni zatvor za 18 uhapšenih u velikoj međunarodnoj akciji

Shutterstock/ sakhorn

Zamenik načelnice hrvatskog USKOK-a Branimir Puklin potvrdio je za N1 da je za 18 okrivljenih u velikoj akciji hrvatske i regionalne policije u saradnji s Evropolom određen istražni zatvor.

“Upravo je završeno ročište na Županijskom sudu u Zagrebu na kojem je sudac istrage odredio istražni zatvor za 18 okrivljenih osoba koje se sumnjiče za krivična dela zločinačko udruživanje, nedozvoljenu proizvodnju i promet droge u sistemu zločinačkog udruženja i krivična dela vazana uz oružje“, rekao je Branimir Puklin, precizirajući da je pritvor određen zbog opasnosti od ponavljanja dela i od bega.

Podsetimo, međunarodnom operacijom uhapšeno je 37 pripadnika kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana. Pod vođstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem širom Evrope.

U sredu, 24. maja je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Holandiji, Italiji, Belgiji i Nemačkoj sprovedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande. Akcije su koordinirane iz zapovednog mesta u Zagrebu, uz podršku članova EVROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu grupe – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EVROPOL smatra „visokovrednom metom“, a koji trenutno služi četvorogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji. Istražitelji su uspeli da otkriju kako je on nastavio da vodi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Veruje se kako je, iz zatvora, davao naredbe i upute svojim podređenima o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Među objektima koji su pretraženi tokom akcija nalazi se i zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Holandiji koja se koristila za skladištenje kokaina, kao i nekoliko objekata u Hrvatskoj, Nemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gde su se čuvali droga, vatreno oružje i eksplozivi, prenosi N1 Zagreb.

Komentari (0)

Vidi sve komentare