Ustavni sud BiH: Šume nisu u vlasništvu Republike Srpske

Region 23. sep 202120:28 18 komentara
N1 (ilustracija)

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH, odnosno one odredbe u kojima se navodi da su šume na području tog entiteta vlasništvo Republike Srpske.

Na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rešavanje pitanja državne imovine sve dok se to ne reši odgovarajućim zakonom na nivou BiH, izjavio je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je povodom ovakve odluke Ustavnog suda BiH pozvao sve političke partije iz Republike Srpske da se okupe i u Narodnoj skupštini „ponište sve što je izvan Ustava“.

„Pozivam ih da se okupimo u Narodnoj skupštini RS i poništimo sve što je izvan Ustava i da kažemo da hoćemo da prihvatimo dejtonsku BiH i da nas ne zanima nikakav Visoki predstavnik, pogotovo ovaj koji se lažno predstavlja i koji bi donosio neke odluke“, kazao je Dodik.

On je pozvao građane RS da „shvate ozbiljnost situacije“.

„Ne mogu briselske diplomate i sarajevska politika da nam prave zemlju, jer u takvoj BiH mi nećemo da budemo“, istakao je on.

Poslanik Demokratskog narodnog saveza (DNS) u parlamentu BiH Nenad Nešić izjavio je da je nova odluka Ustavnog suda „skandalozna“, da dovodi do nove eskalacije odnosa u toj zemlji i „još jednom potvrđuju da je BiH nemoguća zemlja“.

„Ustavni sud BiH se pokazao kao oružje i instrument u rukama bošnjačkih političara. Šume Republike Srpske pripadaju Srpskoj. Republika Srpska ne može da pristane na ovakve zahteve i na ovakve odluke Ustavnog suda BiH“, istakao je on.