Ustavni sud Slovenije: Osobe istog pola mogu da se venčaju i usvajaju decu

Region 08. jul 202219:10 20 komentara
Shutterstock

Ustavni sud Slovenije je presudio da je zakonska regulativa prema kojoj bračnu zajednicu mogu sklopiti samo dve osobe različitog pola u suprotnosti s ustavnom zabranom diskriminacije, a ista odluka je doneta i kada je reč o zakonskoj odredbi da istopolni partneri ne mogu imati decu.

Prema objavljenoj presudi Ustavnog suda, zakonodavcu je dato šest meseci da tu neustavnost ukloni, odnosno da promeni zakonske odredbe koje se odnose na tu oblast, prenosi Hina.

Ta odluka znači da se bračnom zajednicom smatra životna zajednica dve osobe bez obzira na pol i da istopolni partneri koji žive u partnerskoj vezi mogu usvojiti dete pod istim uslovima kao i bračni parovi različitog pola.

Kako je saopšteno iz Ustavnog suda, to ne znači da će istopolni partneri ubuduće imati „apsolutno pravo“ na usvajanje dece, već će im se omogućiti da budu uvršteni na listu kandidata za usvajenje, a odabir najprimerenijih kandidata i dalje će raditi nadležni centri za socijalni rad.

Slovenija je među prvim državama u regionu dozvolila mogućnost da istopolni parovi sklope „životnu zajednicu“ koju su mogli registrovati u opštini, ali se to zakonski nije tretiralo kao brak muškarca i žene, a istopolni parovi nisu imali pravo da podnose zahteve za usvajanje dece.

Komentari (20)

Vidi sve komentare