Ustoličen episkop Metodije, Porfirije: Crkva nije tu da zauzima strane

Region 26. sep 202109:55 > 17:3345 komentara
Izvor: Goran Srdanov/Nova.rs

U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama je na Svetoj arhijerejskoj liturgiji ustoličen episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijah SPC Porfirije, koji je obraćajući se Metodiju rekao da je rođen u Sarajevu, gradu gde se ukrštaju putevi i narodi, ali da je ponikao u Crnoj Gori.

Povezane vesti

Porfirije je kazao i da crkva nije tu da bi rešavala socijalne ili političke probleme ili, kako je kazao, nadmetanja u tome ko je u pravu, prenela je RTCG.

„A pogotovu nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je celina i saborna, sve ono što se ne razume međusobno“, poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumeu šta je crkva.

„Nema crkva ambicije, jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova, da zameni bilo koju političku stranku, da bude takmac u stvaranju granica od ovog sveta. Jedino što je neprolazno jeste da smo ljudski rod i da smo ličnosti, sve ostalo je relativno“, poručio je Porfirije nakon ustoličenja episkopa Metodija.

Porfirije je rekao da crkva nije od ovoga sveta, ali jeste u ovom svetu, jer ovaj svet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla.

„Onima kojima crkva smeta hteli bi ili da crkvu proglase onim što ona nije ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi hteli i crkvu da uvuku u svoje zemljasko blato“, naveo je Porfirije.

Među zvanicama su bili prisutni premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sa ministrima, poslanici Demokratskog fronta, SNP-a i rukovodstva Berana, Budve, Herceg Novog, Tivta.

Veliki broj ljudi u subotu je dočekao patrijarha, a i danas se okupio ispred manastira, gde je nakon ustoličenja organizovan i kulturni program.

Izvor: Tanjug

Komentari

Vaš komentar