Ustoličen mitropolit, patrijarh poručio – nismo došli bilo šta da otmemo

Region 05. sep 202110:42 > 15:4029 komentara

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije.

Srpski patrijarh Porfirije kazao je da u Crnu Goru nisu došli da bilo šta otmu ili da nekoga ugroze već da, kako je rekao, izvrše sveti čin ustoličenja mitropolita Joanikija, prenela je RTCG.

„Ovim svečanim činom mi nismo došli bilo šta da otmemo, bilo koga da ugrozimo ili ne daj bože bilo šta da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin ustoličenja na mesto arhijereja ove eparhije“, rekao je Porfirije i dodao da je Joanikije postavljen verom božjom da služi svetu liturgiju, koja nije ništa drugo do carstvo nebesko među nama.

Pogledajte, u javljanju kolega sa Nove M, kako je izgledao odlazak sa Cetinja:

Porfirije je poručio Joanikiju da mora da gradi mostove, da ne pita ko je ko i kome pripada, nego služeći liturgiju da pričešćuje svakog čoveka pitajući samo njegovo kršteno ime.

„U crkvi ne postoje granice, neprijateljstva, podele. Crkva je po svome značenju sabor. Ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira. To je vaš zadatak. Ja znam da ćete biti raspeti i zato uvek reč Hristovu koja kaže: Kada nas psuju blagosiljamo, kada nas gone trpimo, kada hule na nas molimo. Kada budu govorili protiv vas i kada vas budu gonili uvek ćete blagosiljati, trpti i moliti se za sve. To ste činili do sada i to ćete sigurno uz pomoć svih svetinja poniklih u Crnoj Gori učiniti“, poručio je Porfirije.

Mitropolit: Podele u Crnoj Gori veštački izazvane

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ocenio je da su podele u Crnoj Gori, iskazane incidentima prilikom njegovog ustoličenja, veštački izazvane.

„Oprostite što ste od neko doba od sinoć videli ovde dosta neprijatnosti i podela. Dobro znate vaša svetosti i vladiko Davide da su podele veštački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena“, rekao je Joanikije.

Joanikije je kazao da se predstavnici crkava danas mole u Hramu u Podgorici pored groba mitropolita Amfilohija i istakao da su oni „podelili zabrinutost i uzneli molitve za mir i pomirenje“.

„Mi smo pored moštiju svetog Petra Cetinjskoga. Neću u ovom momentu pričati više o mukama nego ću zablagodariti Bogu, koji je u ovaj svet poslao Gospoda i spasitelja Isusa Hrista“, rekao je Joanikije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je Joanikiju da u „teška vremena“ dolazi na to mesto.

„Sve je to promisao Božija, a nezavisno od teških vremena, onda kada se uzdamo u Hrista, apostol Pavle poručuje, ma koliko da su teška vremena i iskušenja, dovoljna vam je blagodat Božija. Mi ljudi jesmo slabi ali dokazali ste sada da se verom, ljubavlju jaki, jaki potrebom da upravo ono što stoji u liturgiji, da propovedate i pronosite mir ovde, u ovoj svetoj i raspetoj zemlji“, rekao je Porfirije.

Naglasio je da je mir u Crnoj Gori potrebniji nego bilo šta i poručio Joanikiju da će to biti njegova misija.

„Da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da služeći liturgiju svedočite mir. Ne postoje granice, neprijateljstva, podele, crkva je po svome značenju sabor, ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira, to je vaš zadatak“, istakao je on.

Sva dešavanja na Cetinju pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Podsetimo, patrijarh i mitropolit Joanikije stigli helikopterom.

Na ulicama Cetinja čuli su se pucnji, demonstranti su gađali policiju, a ona je ispalila suzavac.

 

Komentari

Vaš komentar