Ustoličenje mitropolita Joanikija ponovo zaoštrava odnose Srbije i Crne Gore

Region 19. avg 202119:2453 komentara
Joanikije, vladika Joanikije
Nova.rs/ Goran Srdanov

Rastu tenzije u Crnoj Goru uoči najavljenog ustoličenja mitripolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru. Policija u Podgorici uhapsila je muškarca koji je pretio ubijanjem na Cetinju na društvenim mrežama. Podgorička Pobjeda piše da je oformljen operativni štab, kojim rukovodi direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, koji razmatra sve mogućnosti kako da obezbedi tu ceremoniju.

Podno Lovćena, trenutno od zvona Cetinjskog manastira, neuporedivo jače odzvanjaju poruke podeljene crnogorske javnosti na društvenim mrežama – reagovala je i policija.

„Povodom objave na društvenim mrežama, kojom se preti ubijanjem na Cetinju, postupili smo u skladu sa nadležnostima. Sačuvaćemo građanski mir i sigurnost“, saopštio je MUP Crne Gore.

Posle ove objave MUP-a, u kojoj stoji i apel čuvajmo jedni druge, postavlja se pitanje, da li ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru može da prođe u miru.

Povezane vesti:

„U ovom trenutku, kakvo je sada stanje, mislim da ne. I neko ko drži do bezbednosti i sugurnosti svih građana, a država treba da vodi računa i o tome u kako rizične intervencije šalje policiju, mislim da bi najbolja odluka bila da se intronizacija ili odloži ili obavi na drugom mestu“, rekao je stručnjak za bezbednost iz Crne Gore Aleksandar Zeković.

Ustoličenju se oštro protivi i vlast na Cetinju, koju čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska Crna Gora, najavljuju se protesti, a na masovno okupljanje pozvao je savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović. Zbog ove situacije zasedaće i cetinjska skupština, a gradonačelnik je pisao i stranim ambasadama.

„Pozivam predstavnike diplomatskog kora da u delu svojih nadležnosti apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dela crnogorske javnosti da se ustoličenje mitropolita Joanikija ne održi na Cetinju, već da se za taj čin odabere neko drugo mesto u Crnoj Gori. Uvažavam verska prava i slobode svih građana, ali verujem da očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Ambasada SAD u Podgorici poziva na smirivanje tenzija, iz Delegacije EU poručuju da nije na njima da komentarišu ovo versko pitanje. U Crnoj Gori se od protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju uglavnom čuju samo politički razlozi, SPC opravdano insistira na tom manastiru, objašnjava verski analitičar Draško Đenović.

„Tradicionalno je da se mitropolit crnogorsko primorski ustoliči u Cetinjskom manastru, kao što je tradicija da se srpski patrijarh ustoliči u Pećkoj partijaršiji. Crna Gora jeste sekularna, a Cetinjski manastir pripada SPC i samim tim ne postoji bilo kakvo kanonsko objašnjenje zbog čega ustoličenje ne bi trebalo da bude u tom manastriu“, smatra Đenović.

Povlačenje ambasadora, Rezolucija o Srebrenici, vakcine prosleđene kosovskoj vojsci – nabrajao je ovih dana srpski predsednik, objašnjavajući trenutne odnose Beograda i Podgorice.

„Želimo najbolje odnose sa Crnom Gorom, ali u tim najbližim odnosima, pošto kažu da mi stalno nešto tražimo, ne tražimo ništa, ali nećemo da dozvolimo da Srbiju neko ponižava, tačka“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Crnogorski premijer odgovorio je Vučiću da niti ponižavaju, niti imaju nameru, a onda je srpski ministar policije Aleksandar Vulin nastavio krug rečima da Vlada Crne Gore nije ponizila Srbiju, ne zato što nije htela, već zato što nije mogla, pa je onda ponizila sebe. A krug nikako da se zatvori.

„Vulin pokušava da u relaciji Crna Gora-Srbija utvrdi ko koga ponižava, a ta izjava, kao i sve prethodne, a verovatno i sve buduće, ne zaslužuje zapravo nikakav odgovor. Ni od premijera Crne Gore, ni od bilo koga iz njegove Vlade“, reagovalo je crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova.

A hoće li Beograd i Podgorica imati odgovor za 4. i 5. septembar, kada bi, prema najavama, srpski patrijarh Porfirije trebalo da dođe u Crnu Goru i kada bi mitropolit Joanikije trebalo da bude ustoličen podno Lovćena.

Komentari

Vaš komentar