Vakcinacija odlaže popis stanovništva u Severnoj Makedoniji

Region 29. mar 202118:21 1 komentar
Pixabay

Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji, koji je trebalo da počne 1. aprila, odložen je za septembar, dogovorili su se lideri dve najveće partije, vladajućeg SDSM Zoran Zaev i opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

Popis je odložen kako bi se pre toga vakcinisalo stanovništvo protiv kovida-19 i biće održan najverovatnije od 5. do 30 septembra, pojasnio je Mickoski na konferenciji za novinare posle sastanka.

Povezane vesti:

„Složili smo se da će se popis desiti kad završi proces imunizacije stanovništva, što je posebno važno za popisivače. Zato smo se dogovorili da umesto sada u aprilu, kako je planirano, bude odložen za septembar“, rekao je Mickoski.

Odlaganje popisa stanovništva je skoro svakodnevno poslednjih meseci zahtevala najveća makedonska opoziciona partija, najavljujući da će u suprotnom pozvati na bojkot.

Mickoski je rekao i da će aplikacija za samopopisivanje dijaspore, koja je aktivna od početka marta, nastaviti da funcioniše do kraja popisa, što je potvrdio i Zaev.

Terenska faza popisa stanovništva, prvog posle 19 godina, trebalo je da počne u četvrtak 1. aprila.

Premijer Severne Makedonije Zaev i lider makedonske opzicije Mickoski su se, na takozvanom liderskom sastanku, održanom u Klubu poslanika, dogovorili i da lokalni izbori umesto u prvoj polovini oktobra budu održani u drugoj polovini tog meseca.

Oni su se saglasili i da se počne sa radom na izmeni Izbornog zakona i nabave aparati za otisak prsta koji bi počeli da se koriste na predstojećim lokalnim izborima.

Dogovoreno je i da najveća makedonska opoziciona partija prestane sa blokadom parlamenta i podrži zakone za podršku ekonomiji i stanovništvu i borbu sa pandemijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare