Vakcinacija u Severnoj Makedoniji počeće uskoro Sinofarmovom vakcinom

Region 06. feb 202115:541 komentar
Robert Atanasovski/AFP

Imunizacija protiv kovid-19 u Severnoj Makedoniji počeće vakcinom kineskog Sinofarma, za koju se očekuje da će stići u februaru, najavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je rekao da će u ponedeljak biti potpisan ugovor sa Sinofarmom o kupovni 200.000 doza vakcine, što je odlučeno na sinoćnoj zatvorenoj sednici Vlade.

Povezane vesti

„Očekujemo da Sinofarmovom vakcinom dnevno vakcinišemo 2.000 do 2.500 građana. Za svakog građanina koji primi prvu dozu odmah će biti rezervisana i druga koju treba da primi 21 dan kasnije, što znači da u prvoj isporuci imamo po dve doze za vakcinaciju i revakcinaciju 100.000 osoba“, rekao je Filipče.

Predstavljajući Nacionalni operativni plan vakcinacije, rekao je da će u prvoj priritetnoj grupi biti vakcinisani zdravstveni radnici koji direktno rade sa pacijetima u kovid-centrima i bolničkim službama za hitna stanja, kao i lekari i osoblje ustanova osnovne zdravstvene zaštite.

„S obzirom na to da sada obezbeđujemo veću količinu vakcina, mogućnost za vakcinaciju dobijaju i svi građani stariji od 70 godina, koji će moći da se vakcinišu po završetku vakcinacije prve prioritetne grupe zdravstvenih radnika“, rekao je ministar.

Filipče je rekao da se očekuje odgovor advokatske kacelarije kompanije Fajzer, koja pravi ugovore, o tome kada će u Severnu Makedoniji stići vakcine čija je kupovina ranije dogovrena s tim proizvođačem, a oekuju se i vakcine koje su poklon Srbije, dok u martu treba da stignu prve vakcine preko međunarodnog sistema Kovaks.

„Apsolutno smo otvoreni za mogućnost nabavke bilo koje druge vakcine, uključujući i rusku, ali smatram da neće biti potrebe za tim, jer su najave da će sledećih meseci dolaziti sve više (ugovorenih) vakcina“, rekao je ministar.

Filipče je povodom kritike da kasni nabavka vakcina, rekao da je to „globalni problem“ i da smatra da će Severna Makedonija ipak biti među retkim zemljama koje će obezbediti znatnu količinu vakcina za „ozbiljno veliki broj stanovnika“.

„Sa ovom količinom kojom se snadbevamo, mislim da je februar sasvim razuman rok. Sve zemlje se suočavaju sa istim izazovom. Jedna Austrija, koja ima sedam, osam miliona stanovnika, u prvom momentu je dobila samo 23.000. Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu je za blizu 10.000 zaposlenih stiglo samo 600 vakcina“, naveo je Filipče.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar