Vanja Ćalović: Tužilaštvo fingira istragu, traži način da pomogne Đukanoviću

Region 14. okt 202113:23
vanja ćalović
Izvor: N1

Direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković dala je izjavu u Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici u vezi sa navodima iz procurelih dokumenata poznatih kao Pandorini papiri, a u kojima se pominje i predsednik Crne Gore u kontekstu tvrdnji o skrivanju bogatstva i izbegavanju poreza.

„Sve što Specijalno državno tužilaštvo radi u slučaju Pandora papiri jeste fingiranje istrage sa ciljem da zatvori taj predmet i nađe način da predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću omogući da sakrije šta se zaista nalazilo iza skrivenih trastova i kompanija“, kazala je novinarima Ćalović Marković posle izjave date tužilaštvu.

POVEZANE VESTI:

Ona je izjavu dala u svojstvu građanke.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je prošle sedmice predmet povodom informacija koje je objavio MANS, a kojima se tvrdi da su predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo, 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se navodno iza složene mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

MANS je deo Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (IFC) koji je u okviru istraživačke priče poznate kao Pandora papiri okupio više od 600 novinara iz 117 zemalja. Oni su proučavali dokumenta iz 14 različitih izvora i ta dokumenta su počela da se objavljuju pre desetak dana. Ta dokumenta čini skoro 12 miliona procurelih dokumenata koji, kako tvrde, otkrivaju sakrivena bogatstva, izbegavanje poreza i u nekim slučajevima, pranje novca nekih od najmoćnijih i najbogatijih ljudi na svetu.

Đukanović je izjavio juče da nije uradio ništa nezakonito kada je 2012. osnovao firmu van zemlje i pozvao tužilaštvo da ispita ceo slučaj.

Ćalović Marković smatra da nije bilo nikakvog razloga da je zovu na saslušanje, jer je tužilaštvu ranije saopštila da nema ništa više od informacija „u odnosu na one koje su već objavljenje u sklopu istraživačke priče“, a koje su dostupne na sajtu.

Tužilaštvo je ranije najavilo da će u vezi s ovim slučajem saslušati i Đukanovića, o čemu će se on izjasniti pisanim putem.

Komentari

Vaš komentar