Varhelji: BIH ima priliku da u decembru dobije status kandidata

Region 29. nov 202221:534 komentara
Oliver varhelji
Izvor: EU COMMISSION/POOL/ AFP

Bude li u Bosni i Hercegovini nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU - Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

On je u razgovoru za RTRS rekao da je samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.

Varhelji je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla da donosi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.

Varhelji je istakao i da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka Evropskoj uniji.

„Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU“, rekao je Varhelji.

Dodao je da on i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

Komentari

Vaš komentar