Varhelji i Mišel: Državama Zapadnog Balkana nudi se članstvo u EU

Region 06. dec 202210:03 > 12:3031 komentara
Evropska unija
Izvor: Pixabay/denzel

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je u Tirani da se državama Zapadnog Balkana nudi članstvo u EU. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da je budućnost dece Zapadnog Balkana sigurnija i prosperitetnija unutar EU i da je Brisel posvećen jačanju integracije i saradnje sa regionom.

To je razlog zašto se samit EU – Zapadni Balkan održava u Tirani, rekao je Varhelji, odgovarajući na pitanje šta će danas biti ponuđeno zemljama Zapadnog Balkana.

Povezane vesti

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel da je Brisel posvećen jačanju integracije i saradnje sa regionom.

„Uveren sam da će budućnost naše dece na Zapadnom Balkanu biti sigurnija i prosperitetnija unutar EU i naporno radimo da ostvarimo napredak“, rekao je Mišel novinarima po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan.

Mišel je rekao da će samit prvi put biti održan u zemlji regiona i da sporazum o smanjenju cena rominga koji je danas potpisan važan za obične ljude, biznis i turizam.

Takođe je podsetio da će EU pomoći zemljama Zapadnog Balkana da prevazidju energetsku krizu i izbore se s posledicama rata u Ukrajini.

„To pokazuje našu posvećenost jačanju integracije i saradnje sa regionom“, kazao je Mišel.

 

Žiofre: EU i Zapadni Balkan dele zajedničku budućnost koja je počela

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žofre saopštio je da će današnji samit EU – Zapadni Balkan u Tirani doneti konkretne odluke u korist građana regiona i političku posvećenost EU perspektivi članstva za ceo region.

„Delimo zajedničku budućnost i ta budućnost je već počela“, objavio je Žofre na Tviteru.

Lideri EU i Zapadnog Balkana trebalo bi danas u Tirani da usvoje zajedničku deklaraciju u kojoj će biti naglašena rešenost da Zapadni Balkan krene ka članstvu u Uniji, a ne samo uobičajena „evropska perspektiva“.

Prvi samit država članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana danas se održava u regionu, u Tirani, a samitu posle nekoliko dana neizvesnosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kaže da je njegovo prisustvo na Samitu dobra prilika da se čuva interes zemlje.

On je novinarima u Tirani rekao da je bolje biti za stolom nego na stolu, jer kad ste na stolu onda ste meni.

Vučić je najavio i da će imati niz bilateralnih sastanaka sa liderima važnih evropskih zemalja.

Iz Evropskog saveta su naveli da sastanak lidera EU i Zapadnog Balkan predstavlja šansu da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva Unije i tog regiona.

Činjenicu da se samit prvi put održava u jednoj od zemalja regiona, u EU vide kao priliku da se potvrdi važnost strateškog partnerstva EU i regiona sa jasnom evropskom perspektivom.

Iz Evropskog savjeta napominju da su među temama koje će biti razmatrane na sastanku i izazovi koje predstavljaju migracije, te borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Evropska komisija juče je usvojila Akcioni plan za Zapadni Balkan čiji cilj je učvršćivanje saradnje EU i zapadnobalkanskih partnera u borbi protiv ilegalnih migracija.

Komentari

Vaš komentar