Vatrogasce u Sloveniji opkolila vatra, spasio ih kanader

Region 23. jul 202220:31 7 komentara
TANJUG/FOTO STA/ KATJA KODBA

Društvene mreže obišao je snimak s prve vatrene linije na slovenačkom Krasu. Ekipu vatrogasaca okružila je vatra, pa nije bilo moguće da se povuku, međutim spasio ih je kanader, koji je izlio vodu na teren.

Na snimku se vidi kako se vatrogasci u gustom dimu bore s vatrom s obe strane puta. Odjednom iznad sebe vide kanader koji izbacuje veliku količinu vode. “Sad nas je spasio”, kaže autor videa.

Autor snimka je Klemen Gorup, vatrogasac iz PGD Hrvatini, koji je za N1 opisao okolnosti u kojima je snimak nastao.

„Požar je počeo da se širi prema Trstelju, mi smo bili raspoređeni na putui prema lovačkom domu s ciljem zaštite doma od požara. Tamo je bilo oko 15 tenkova koji su bili spremni za povlačenje u slučaju da se dogodi ono što se nažalost dogodilo. Kako se vatra približila putu, počeli smo da gasimo. Neko smo vreme uspevali, ali onda se vetar pojačao pa se vatra vrlo brzo približila s donje strane puta. Tako da nas je okružilo, imali smo vatru gore i dole. Nismo se mogli ni povući, bili smo odsečeni na tom putu, u dimu, oko dva sata. Pokušali smo da se nosimo s tim. Kanader je došao neplanirano. Mislim da je vodu pustio kada nas je video i video kakva je situacija“, rekao je Gorup.

„Niko se nije bojao“, uverava.

PROČITAJTE I:

Prema njegovim rečima, vatrogasci su imali rezervu vode za slučaj da vatra preskoči na neko od vozila. Uz pomenuti put šumari su preventivno posekli stabla, pa nije bilo straha da će im se vatra opasno približiti, kaže.

„Najveći problem bio je dim. Oči su pekle, disanje je peklo, nije moglo da se diše“, dodaje.

Kanader je, kako se vidi na snimku, doneo olakšanje u ovoj veoma teškoj situaciji. U rezervoaru kanadera ima mesta za nešto više od 6.000 litara vode. Na društvenim mrežama neki su podelili video uz napomenu da je to dokaz važnosti pomoći iz vazduha u gašenju požara.

Sagovornik N1 Slovenija je pre nekog vremena učestvovao u intervenciji u Makedoniji, gde se četrnaest dana gasio veliki požar, no nakon četiri dana situacija se smirila. „Ovde je još gore, ne vidi se kraj“, dodao je.

Komentari (7)

Vidi sve komentare