Večernji.hr: Proširene optužbe protiv hrvatskih huligana u Grčkoj, terete ih i za zaveru

Region 06. dec 202310:32 1 komentar
Angelos Tzortzinis / AFP

Večernji list piše da su proširene optužbe protiv hrvatskih huligana koji su u grčkim zatvorima zbog učešća u tuči tokom koje je u avgustu u Atini ubijen navijač AEK-a Mihalis Kacuris. Njih navodno grčke vlasti terete i za zaveru.

Advokat Vasilis Karkazis, koji u Grčkoj zastupa jednog mladića, kaže da su postupci vrlo složeni za sve uključene strane, uključujući i sudove, jer postoji veliki broj optuženih, a veliki broj njih nalazi se u istražnom zatvoru u raznim pritvorskim centrima u Grčkoj.

„Osim toga, vrlo velika količina dokaza i jezička barijera čine situaciju još komplikovanijom, npr. sve podatke na mobilnim telefonima ispisane na hrvatskom jeziku potrebno je prethodno prevesti na grčki jezik“, kaže Karkazis za Večernji.hr.

Detaljno svedočenje o optužbama grčkog tužilaštva protiv našeg klijenta dali smo da se prevede na hrvatski pre nego što je naš klijent potpisao zahtev za puštanje iz pritvora i naše svedočenje, dodaje advokat.

On kaže i da su u zahtevu za puštanje iz pritvora objasnili da je njihov branjenik samo s trojicom prijatelja putovao na trening svoje fudbalske ekipe i da nije za ništa kriv osim što se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

„Reč je i o društveno vrlo angažovanom mladiću koji je fudbalski entuzijasta, ali nikako nije za bilo kakav oblik nasilja. Ne može se dovesti u vezu s bilo kakvim posedovanjem oružja ili eksploziva ili upotrebom nasilja, zbog čega smo, uz besprekornu biografiju i činjenicu da se može očekivati vrlo duga istraga, zatražili njegovo puštanje na slobodu“, naveo je Karkazis.

U nastavku sledi pregled optužbi protiv mladog Bad Blue Boysa (BBB), a koje su trenutno proširene i za optužbu zbog zavere.

1. Zločinačka organizacija: kazna zatvora od 5 do 10 godina i novčana kazna.

2. Eksplozija (izazivanje opasnosti za ljude: kazna zatvora od 5 godina do 10 godina, a budući da se dogodila na sportskom terenu, može doseći najviše 15 godina.

3. Snabdevanje i posedovanje eksploziva u sportskim objektima: kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina i novčana kazna.

4. Nasilje na sportskim događajima: zatvorska kazna od 6 meseci do 5 godina i novčana kazna.

5. Opasna telesna povreda u okruženju sportskih priredbi: kazna zatvora od 10 dana do 3 godine, a zbog toga što se dogodila na mestu priredbe može doseći najviše 5 godina.

6. Narušavanje javnog reda i mira: zatvor 10 dana do 3 godine i novčana kazna, a zbog toga što se dogodilo u prostoru za sportska događanja, može doseći najviše 5 godina.

7. Oštećenje tuđe stvari: kazna zatvora od 1 godine do 5 godina.

8. Nezakonito nošenje oružja: zatvorska kazna od 6 meseci do 5 godina i novčana kazna od najmanje 600 evra.

9. Posedovanje vatrenog oružja: kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina.

10. Posedovanje i korišćenje baklji: zatvor 10 dana do 1 godina.

11. Paljevina: kazna zatvora od 10 dana do 5 godina

12. Zavera: kazna zatvora 10 dana do 3 godine ili novčana kazna, a budući da se dogodila na sportskom terenu, može doseći najviše 5 godina.

Razume se da konačna kazna zavisi od stepena učešća pojedinog optuženika u svakom od navedenih dela. Osim toga, svaki okrivljeni može imati pravo na priznanje olakšavajućih okolnosti, koje sud pojedinačno ocenjuje. Oni koji su mlađi od 25 godina imaju pravo na (posebnu) olakšavajuću okolnost „mlađi punoletnik“, kazao je Karkazis.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare