Velike količine zlata pronađene u centralnom delu BiH

Region 08. jun 202319:28 20 komentara
Pixabay

Na području male opštine Jezero u središnjem delu Bosne i Hercegovine pronađene su značajne zalihe zlata tokom istraživanja koje sprovode radnici Lykos Balkan Metalsa.

Zlato je otkriveno na lokaciji Zekilova kosa, a poslednja analiza koja je rađena u laboratorijima potvrdila je postojanje većih količina zlata, koje u pojedinim delovima sadrže i do 4.89 grama zlata po toni.

Tim istraživanjima koja traju nekoliko meseci obuhvaćena je površina od 1.2 kvadratna kilometra. S obzirom na otkriće zlatonosnih naslaga, najavljuje se proširenje istraživanja na severozapadnom delu toga lokaliteta.

„Dalje praćenje ovih izvrsnih rezultata bez sumnje je opravdano, a očekujemo da ćemo što skorije dobiti i suglasnost lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja“, rekao je izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals Mladen Lujić.

Pri tome je naveo kako posebnu pažnju tokom istraživanja ova kompanija posvećuje očuvanju životne sredine. Ova opština nalazi se nedaleko od Jajca u središnjem dijelu BiH, na međuentitetskoj granici Federacije BiH i Republike Srpske.