(VIDEO) Edi Rama grubo odgurnuo novinarku i otišao sa konferencije, ne želi da se izvini

Region 19. mar 202413:30 > 15:00 17 komentara
REUTERS/Florion Goga

Premijer Albanije Edi Rama grubo je odgurnuo albansku televizijsku novinarku Ambroziju Metu, koja mu je postavljala pitanja u vezi sa finansiranjem nove luke Drač. 

Kako se vidi na snimku objavljenom na društvenim mrežama, Rama je uhvatio novinarku za lice i grubo je odgurnu od sebe, a potom stavio ruke u džepove i udaljio se.

Albanski mediji su objavili da je novinarka rekla Rami „molim vas, ne dirajte me više“.

Ona je za Siri TV premijeru postavljala pitanja u vezi sa ugovorom za novu luku Drač i praksu da se investitorima otpisuju troškovi zemljišta i porezi.

„Molim vas, navedite koliko Albanci zarađuju“, pitala je novinarka, na šta je Rama odgovorio: „Od svega što radimo, Albanci pobeđuju u ovom procesu. Oni će pobediti u procesu. Promocija ovih razvoja, realizacija ovih razvoja, obogaćuje Albance, Albaniju, povećava njenu ekonomiju. Neznanje nema argument“.

On je poručio da su optužbe o finansiranju luke Drač „besposleno brbljanje“. Na instistiranje novinarke da dobije odgovor, usledio je fizički kontakt posle kojeg je Rama napustio konferenciju za medije. 

„Nemam za šta da se izvinim“

Rama se nakon incidenta oglasio na društvenoj mreži X, poručivši da nema za šta da se izvini.

„Izvinjenje nakon potpuno gnusne laži, dok je sve na snimku i desetak novinara i kamermana su takođe bili očevici jednostavne istine da ne samo da se nije desilo išta ni blizu agresije, već je na sva pitanja strpljivo odgovoreno (uprkos nekoliko neetičnih upadica) u uobičajenom razgovru sa novinarima i otišao sam posle prijateljskog pozdrava?!“, napisao je on, odgovarajući na osude Ženske slobode štampe i Evropskog centra za štampu i slobodu medija.

Dodao je: „Ne, žao mi je i ne samo da nemam za šta da se izvinim, već odbijam celu karakterizaciju o „lideru koji je pokazao prezir prema kritičkoj štampi“, što prosto nije tačno, jer već mnogo godina ne ulazim u bilo koju vrstu legitimne žestoke debate sa bilo kojim novinarom“.

„Upravo suprotno, pokazao sam mnogim etičnim, ali ponekad i neetičnim novinarima svoju punu spremnost da odgovorim na sva pitanja, mada su ovi drugi navikli da prekidaju“, naveo je Rama.

Kazao je i da mu je „veoma žao da takve ‘optužbe’ ne poštuju vrednosti ni slobode ni istine, ali više od toga što osuđivanje imaginarne agresije ne poštuje stvarne žrtve agresije prema novinarkama širom sveta“.

„Što se tiče ‘neoprostivog’ ponašanja, kao nekadašnji pionir slobodne štampe u svojoj zemlji, kada sam zbog slobodnog govora rizikovao život, osećam potpuno pravo da kažem da bi medijske organizacije trebalo da brinu o zaštiti vrednosti slobode, demokratije i novinarskog integriteta ne samo kada im preti vlast, već i kada ih potkopavaju pripadnici novinarske zajednice. Inače su naša demokratska društva zaista u problemu“, poručio je Rama.

Ženska sloboda štampe osudila je, kako su naveli, Raminu agresiju prema Ambroziji Meti.

„Neprihvatljivo je gurati novinara. Nije prvi put da je albanski lider pokazao prezir prema kritičkoj štampi. Uz Metu smo i zahtevamo da se Rama izvini i tretira novinare s poštovanjem“, navodi se u objavi.

Iz Evropskog centra za štampu i slobodu medija su poručili da se Rama „neoprostivo“ poneo prema novinarki.

„Ovaj incident naglašava tekuće izazove sa kojima se suočavaju novinarke u traganju za istinom, ističući hitnu potrebu da lideri poštuju medije i podržavaju novinarski integritet.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare