Vijesti: Detalji torture nad uhapšenim – palili, tukli i tražili da iskopa grob

Region 29. mar 202311:45
SAVO PRELEVIC / AFP

Cetinjanin Nikola Drecun navodno je preživeo brutalnu policijsku torturu - policajci su mu između ostalog na glavu stavljali vunenu kapu, polivali benzinom i palili je, kako bi od njega iznudili priznanje da je učestvovao u više teških krivičnih dela.

Višesatnog zlostavljanja spasao se nakon što je progutao otvarač limenke, posle čega je hitno transportovan u Klinički centar u Podgorici, gde je i operisan, piše u žalbama njegovog tadašnjeg pravnog zastupnika, prenose Vijesti.

Povezane vesti

”Stavljana mu je kapa na glavu, zatim prelivana benzinom i paljena. Psihički je lomljen i tako što su mu pištolj (prazan) gurali u ruke i govorili da mogu da pucaju u njega i ubiju ga, a da ne odgovaraju jer će izgledati kao da im je oteo pištolj i da su ga ubili u samoodbrani”, navodi se u spisima.

Portal Libertas objavio je Drecunovu fotografiju u ponižavajućem položaju – u trenerci, sa crnom kapom navučenom preko glave, polusavijen leži na lišću, ruku vezanih na leđa. Ta fotografija uradak je navodno policijskog batinaškog odreda, kojim je rukovodio Petar Lazović.

Policajci su, prema transkriptima Europola, dokaze o mučenju slali šefovima kavačkog kriminalnog klana, kom je navodno i Drecun pripadao.

Kako navode Vijesti, on se prepoznao na fotografiji i dao saglasnost da mu se ime objavi.

Taj Cetinjanin i njegov sugrađanin Marinko Rajković uhapšeni su 11. maja 2020. godine u Nikšiću.

Istog dana “prošli” su kroz ruke policijskog batinaškog odreda nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK).

U žalbama, koje je zbog torture nad Drecunom podnosio njegov tadašnji pravni zastupnik Marko Kovač, piše da su tog dana šest ili sedam policajaca sakrivenih fantomkama, počeli da ga maltretiraju u prostorijama Centra bezbjednosti Nikšić, ali su ih kolege upozorile da je zgrada pokrivena kamerama.