Vijesti: Popis stanovništva u Crnoj Gori na jesen

Region 09. feb 202111:27
N1

Popis stanovništva će se najverovatnije održati na jesen, a tačan datum biće određen Zakonom o popisu stanovništva koji treba da utvrdi Vlada Crne Gore, potvrđeno je nezvanično "Vijestima".

Prvobitno popis stanovništva je planiran za april, ali je to nemoguće sprovesti, pošto nije usvojen
budžeta za 2021. godinu i predlaganja Odluke o privremenom finansiranju.

Iz Monstata, koji bi trebalo da sprovede popis, Vijestima su saopštili da su sve planirane pripremne aktivnosti u ovoj fazi iz njihove nadležnosti su gotove.

„Godišnjim planom zvanične statistike za 2021. godinu… predviđeno je da se Popis stanovništva, domaćinstava i stanova realizuje u toku 2021, ali tačan datum popisa biće definisan zakonom o popisu stanovništva koji utvrdi Vlada, a usvoji Skupština Crne Gore“, navodi se u odgovoru.

Oni dodaju da su uzeli u obzir epidemiološko stanje i da će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje proceniti uticaj korona virusa na sprovođenje popisa.

Izvor lista je objasnio da je popis stanovništva nemoguće sprovesti bez donošenja budžeta i zakona o popisu stanovništva, koje treba da predloži Ministarstvo finansija.

Iz resornog ministarstva je rečeno da će narednih dana odgovoriti na pitanja o tome da li će predložiti budžet do 31. marta kao preduslov za održavanje popisa, te kada će biti pripremljen Zakon o popisu stanovništva i da li je on moguć na jesen.

Pojedine zemlje regiona već su, zbog epidemiološke situacije pomjerile termin održavanja popisa, pa će u Srbiji, umesto u aprili, on biti u oktobru.

Na istu temu razgovara se i u Severnoj Makedoniji, a bilo je najava da će iste odluke imati i Hrvatska.

Komentari

Vaš komentar