Vijesti: Zvicer naredio napad na bivšeg rukometaša Vladu Mandića

Region 27. nov 202313:12 8 komentara
Zvicer naredio napad na bivšeg rukometaša Vladu Mandića
detective-info.com.ua / Zoran Lončarević/Nova.rs

Pripadnici kavačkog klana nadgledali su funkcionere nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) uoči nikšićkih izbora 2021. i dogovarali se da “zaždiju” automobil kojim je bivši srpski rukometaš Vladimir Mandić sa tadašnjim poslanikom DF-a Milom Božovićem došao u Nikšić sredinom februara, ali i da “išipkaju” tog političara. Navodno su i kupovali lične karte i plaćali da njihovi “vojnici” na Grahovu izvižde predstavnike tadašnje izvršne vlasti, pišu "Vijesti".

To proizilazi iz međusobne komunikacije koju je odbegli policajac Ljubo Milović preko kriptovane Skaj aplikacije vodio sa uhapšenim policajcem Petrom Lazovićem i više osoba, a čije transkripte je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona. Lazović je o tome pričao i sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Milović, koji je na aplikaciji koristio dva naloga, tokom dopisivanja oko predaje kilogram kokaina Nikšićaninu sakrivenom iza pina C4AC63, počinje razgovor i oko izbora. Iz komunikacije proizilazi da se osoba sa kojom se tada dopisuje preziva Andrijašević.

“Nikšić je sad presudan za izbore, ako se tu dobije, onda ćemo uspeti. Ako tu izgubimo, ništa ne valja”, piše Milović pretposlednjeg dana 2020. godine, prenose „Vijesti“.

Nekoliko dana kasnije nudi mu “kocku” kokaina za 37.000 evra, a potom mu je, kako proizilazi iz transkripata, i predaje 7. januara 2021. godine, na parkingu u blizini nikšićkog lokala “Tani”.

Dve sedmice kasnije, nakon razgovora o kvalitetu kokaina koji mu je Milović prodao, taj Nikšićanin pita koliko košta da mu drogu preda u Zadru, a odbegli policajac objašnjava da mora “pitati druga” može li isporuka u tom hrvatskom gradu, i najavljuje dolazak u Nikšić – zbog politike.

“Evo oćemo malo do NK da dođemo. Se ekipom. Ovi iz tima, malo oko politike. Zoran Laz. Čuda čine Srbi tuda. Jedan poslanik srbski treba doć danas tamo. Ima li momaka ako bude trebalo?”, pita Milović 21. januara 2021. godine.

Priču o politici nastavljaju desetak dana kasnije, 3. februara, kada Milović sagovornika pita: “Šta ima po Nikšiću, kakva je atmosfera tamo?”.

Dobija odgovor: “Među narodom je da su ovi Srbi poludeli. Sve im se može i treba iscenirat da nekoga napanu”.

Dan kasnije Miloviću od iste osobe stiže poruka: “Odoste li u NK to?”.

On odgovara da nije otišao, ali da jesu njegovi.

Njegovog sagovornika, nakon ponovne priče o “robi” koja je “sišla u evropsku kantu”, i 6. februara zanima “ima li što oko izbora” u Nikšiću.

Posle dogovora da će i taj Nikšićanin učestvovati sa tri kilograma kokaina u švercu te droge, Milović ga 9. februara obaveštava da je spremna akcija hapšenja, ali i proverava ima li te osobe na spisku onih kojima će sutradan policija pokucati na vrata.

Tri dana kasnije, nakon što ga je Petar Lazović obavestio da Vlada Mandić dolazi u Crnu Goru, sagovorniku šalje fotografiju automobila koji, kako je napisao, vozi srpski rukometaš.

“To vozi Vlada Mandić. Kod DNP bi trebalo da su. Možeš li obić? Vlada Mandić onaj rukometaš, on je sa njim i neki Šijan. Oni u glavni finansijeri. Oli ufatit krug da vidiš ima li ga? Da vidimo đe će, ako ostane đe da noći gore da mu ga zaždijemo”, piše Milović.

Njegov sagovornik odgovara da hoće, a potom pita gde je DNP i “đe im beše kancelarija majku im je*em”, jer su “sad sve izjepili sa onim Za budućnost Nikšića”, pa ne zna tačno koja je, jer ih, kako kaže, imaju više…

Od Milovića dobija instrukcije, a potom ga izveštava glasovnim porukama da je obišao dve kancelarije i da ga tamo nema, ali i da ga je “murija preprečila na bulevar ođe”.

“Trebali smo ih bolan napanut. Šta ih ovi bolan preprečuju, pretresaju, o jadu rade? Samo će otić sad, trebalo ih je napanut”, šalje on Miloviću, nakon čega ga izveštava da će stajati sa strane, jer ih pretresa 20 inspektora i policajaca i na sve motre.

Preko Skaja, osim fotografije automobila u kom su bili Mandić, Božović i Aleksandar Jokić, kavčani su razmenili i fotografiju na kojoj se vidi aktuelni predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, napravljenu dok su ih uhodili kroz Nikšić.

Potom, odbeglom policajcu šalje poruke:

“Vidi samo lagano, slobodno, kad neđe se parkiraju samo mu ga izbušimo i eto”. “U sred dana treba sutra ako budu tu, samo naiđem, opalim mu jedan šanžer u auto i ćao”… “Znaš koliko policajaca, bruka”… “Treba noćas ako ostanu ođe da spavaju auto im izbušit, 150 metaka u njega opalit”…

Te noći policija je u Nikšiću privela Mandića, tadašnjeg poslanika DF-a Mila Božovića, Beograđane Dana Šijana i Aleksandra Jokića, Nemanju Bogdanovića iz Sarajeva, Slobodana Lalovića i Blagdana Madžića iz Foče, Trebinjca Dejana Puhala i Miroslava Vujovića.

Policija je tada nezvanično govorila da je ta grupa, među kojima je bilo pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, u Nikšić došla sa velikom količinama novca, kako bi kupovali glasove za predstojeće lokalne izbore.

Mandića “odmah krupnom sačmom po koljena”

O dolasku Vladimira Mandića u Nikšić kavčani su razgovarali krajem januara, a Milović tada Lazoviću prenosi što je o tome rekao Born – Radoje Zvicer.

“Veli Born za Mandića odmah krupnom sačmom po koljena”, piše Milović 27. januara.

Petar Lazović, tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović, odgovara:

“Hahahahahahaha. Treba. Neka oderu”.

“Oće, samo neka jave odma kad uđu u CG. Da ga upratimo isti tren”, odgovara mu Milović, a Lazović konstatuje da je – “tako najbolje”.

Nepunih dve sedmice kasnije, Lazović i javlja da je Mandić ušao u Crnu Goru.

“Ušao Mandić sa Milom Božovićem. Audi”, šalje on na drugi Milovićev Skaj nalog 12. februara oko podne.

Milović pita – kuda, i dobija odgovor i registarske oznake automobila u kom su.

“Na Dobrakovo. PG-JU996. Sa Aleksandrom Jokićem isto”, šalje Lazović.

Odbeglog policajca zanima je li Jokić iz Kotora, a Lazović mu objašnjava da ne zna odakle je, ali da je crnogorski državljanin nastanjen u Beogradu.

Nekoliko sati kasnije, Milović pita: “Kuda je Mandić. Hoće li u Budvu ili NK?”.

Lazović mu odgovara da će javiti, a onda podnosi detaljan raport – da je parkiran pored prostorija Demokratske narodne partije:

“Neđe uz ulicu”.

Nešto kasnije, Milović sa njim deli najnovije informacije:

“Preprečila ih murija. Pretresaju ih. 20 inspektora”.

Lazović ga pita je li siguran u to, jer zna da su policajci čekali “goste”, a onda traži i da ih prate Milovićevi saradnici.

“Neka ih taj uprati malo, pa da ga deremo. Častićemo, neka ih uprate”.

Milović mu oko 21 sat odgovara da ih policija još drži:

“Pričaju sa Božovićem”…

Zvicer tražio da “išipkaju” poslanika

“Gledaj govno četničko”, poslao je 12. februara 2021. godine poruku Lazović šefu kavačkog klana, koji mu odgovara uz psovke: “Majku im je*em izdajničku”…

Odmah za tim policajac Zvicera izveštava da Vlada Mandić ulazi u Crnu Goru, na graničnom prelazu Dobrakovo, a onda i njemu šalje registarske oznake automobila.

“Sa Milom Božovićem ušao”, piše Lazović.

Zvicer odgovara: “Eto ko mu je drug. Njega treba išipkati”.

Lazović pita koga i dodaje da Mandića treba obavezno.

“Mandu i Mila”, poručuje Zvicer, na šta dobija odgovor da će prvo “Mandu”.

“Da to smislimo i uradimo”, piše Lazović, a Zvicer mu odgovara: “Oćemo”.

Policajac tada šefu kavačkog klana prenosi informacije da je sa njima u automobilu “neki Jokić Aleksandar”, ali šefu klana ne ume da objasni ko je, već samo da je rodom iz Crne Gore, ali nastanjen u Beogradu.

Božović, kojeg su kavčani i njihovi vojnici iz policije planirali da “išipkaju” početkom 2021. godine, uhapšen je dve godine nakon toga zbog sumnje da je sa njima učestvovao u međunarodnom švercu kokaina.

Advokat Jovanović: Dok SDT ne dostavi softver, ne možemo da čitamo materijal

Branilac Mila Božovića, advokat Miroje Jovanović saopštio je da “vrlo nerado komentariše za Vijesti, imajući u vidu negativnu kampanju, naslove, podnaslove i serije tekstova o njegovom branjeniku i to u momentu dok od spisa odbrana nije dobila niti jedan papir”.

“Napraviću izuzetak ovaj put jer ste verovatno upoznati da je ročište za kontrolu optužnice protiv mog klijenta Mila Božovića i nekoliko drugih osoba koje pominjete odloženo jer je SDT odbio da sudu, pa samim tim i braniocima dostavi određeni softver koji omogućava čitanje većeg dela materijala.

Konkretnije pričamo o 44.317 datoteka raspoređenih u više od 1.885 foldera koje je bez posebnog programa gotovo nemoguće fizički pregledati.

Dakle, ja ne znam da li se među tim desetinama hiljada datoteka nalazi i materijal za koji ste poslali upit.

Prema tome ni sud ni odbrana ne mogu da efikasno čitaju ono što je tužilaštvu dostupno. Tako ni ja kao branilac nemam mogućnost fizički da pročitam tako obiman materijal, niti ću to činiti dok odbrana ne dobije softver koji omogućava efikasno i lako izučavanje kompletnog spisa, naveo je advokat.

Sud je, ponavlja, ročište odložio i tražio od informatičke službe Sudskog saveta da upravo taj softver pribavi ili fajlove otvori, a ukoliko to ne uspe sud će – citat ‘narediti’ SDT-u da se program za čitanje dostavi sudu i odbrani.

„Tek kad i ako dobijem od suda predmetni softverski alat moći ću da čitam materijale i eventualno komentarišem vaš upit ukoliko navode koje ste pomenuli u svom pitanju u tim materijalima uopšte pronađem”, naveo je on.

Božovićev drugi branilac, advokat Danilo Mićović kazao je da ne može ništa komentarisati jer u tu Skaj prepisku nije imao uvid:

“To nisam ni vidio, očigledno ste je vi dobili pre branilaca”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare