Viši sud u Podgorici odlučio: „Kralj kriptovaluta“ biće izručen SAD, advokati imaju pravo žalbe

Region 21. feb 202418:21 0 komentara
SAVO PRELEVIC / AFP

Južnokorejski državljanin Do Kvon biće izručen SAD koje ga terete za kriminalno udruživanje i druga krivična dela, prenose Vijesti.

To je odlučio Viši sud u Podgorici, prenose Vijesti.

Odluka nije pravosnažna i advokati Do Kvona imaju pravo žalbe.

Viši sud je odbio zahtev Južne Koreje za izručenje Do Kvona, potvrdila je „Vijestima“ Marija Raković, samostalna savetnica za odnose sa javnošću tog suda.

Navela je da će Apelacioni sud Crne Gore po službenoj dužnosti doneti odluku u vezi sa rešenjem Višeg suda da odbije zahtev Južne Koreje.

Pročitajte još

Apelacioni sud je ranije saopštio da je za konačnu odluku o izručenju „kralja kriptovaluta“ Do Kvona nadležan sud, a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin, Južna Koreja ili SAD.

Apelacioni sud je ranije ukinuo prvostepeno rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi obe zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!