Vlada Severne Makedonije doniraće stare borbene helikoptere Ukrajini

Region 29. mar 202323:17 15 komentara
FLORENT VERGNES / AFP

Vlada Severne Makedonije saopštila je večeras da je donela Odluku o donaciji helikoptera Ukrajini. Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska ranije je najavila da će na današnjoj sednici biti doneta odluka o donaciji 12 borbenih helikoptera MI-24 Ukrajini na predlog njenog Ministarstva.

U intervjuu datom krajem prošle sedmice, ona je rekla da se radi o borbenim helikopretima MI-24, proizvedenim 1984, koji su nabavljeni od Ukrajine 2001, ali su njima u većem delu još pre osam godina istekli resursi, odnosno ne koriste se zbog nedostatka rezervnih delova.

„Neki od njih su modernizovani, odnosno dva, ali ta modernizacija je prilagođena tadašnjim uslovima i apsolutno ne odgovara onome što su sadašnje potrebe, čak i ako želimo da govorimo o razvoju tehnologija“, rekla je tada ministarka odbrane Severne Makedonije.

Petrovska je napomenula da donacija helikoptera MI-24 neće narušiti bezbednost zemlje i istakla da helikopterska borbena jedinica koja će biti poklonjena Ukrajini više nije deo armijske formacije.

Komentari (15)

Vidi sve komentare