Vlada Severne Makedonije ograničila marže na osnovne prehrambene proizvode

Region 22. feb 202217:351 komentar
Pixabay

Vlada Severne Makedonije odlučila je da na tri meseca ograniči trgovinsku maržu na osnovne prehrambene proizvode na pet odsto u trgovini na veliko i 10 odsto na prodajne cene u trgovini na malo.

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši je rekao da će ta mera početi da se primenjuje od 1. marta i da će važiti do 31. maja, ocenjujući da bi trebalo da dovede do smanjenja cena osnovnih prehrambenih prozvoda.

Bekteši je precizirao da je trgovnska marža ograničena na hleb, šećer, brašno tip 400, sirovo suncekretovo ulje i suncokretovo ulje za jelo, trajno mleko masnoće od 2,8 odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto, sveže meso i suhomesnate proizvode, sir, pirinač, jaja, testeninu, pšenicu, voće i povrće.

„S obzirom na to da troškovi proizvođača osnovnih prehrambenih prizvoda rastu, ova odluka ima za cilj da se ograniče trgovci da prave profit na leđima građana i proizvođača. Ovim se i kontroliše rast cena osnovnih prehrambenih proizvoda da ne bi billo značajnog uticaja na potrošačku korpu, s obzirom na to da 1. marta prestaje da važi odluka o zamzavanju njihovih cena“, rekao je Bekteši.

On je rekao da se očekuje da će ova vladina odluka „dovesti do značajnijeg smanjenja prodajnih cena prozvoda na koje je ograničena marža“, jer prema analizi koja je urađena, prozvođačka cena proizvoda koji potrošači plačaju 100 denara je dvostruko manja, odnsno 51 denar.

„Ako ne, onda je tu Državni tržišni inspektorat, koji će u predstojećem periodu pojačati kontrole trgovaca“, rekao je Bekteši i najavio kazne za trgovce u slučaju da se ne prdržavaju odluke vlade o ograničavanju marži od 800 do 10.000 evra u zavisnosti od veličine trgovine.

Bekteši je najavio i donošenje zakona za nefer trgovačku praksu u snabdevanju, jer kako je istakao, nefer su trgovačke marže od 30 do 50 odsto, posebno u vreme pandemije i ovakvih uslova.

Komentari

Vaš komentar