Vladajuća koalicija u BIH poziva Dodika na dogovor o putu ka EU

Region 28. nov 202322:52 14 komentara
N1

HDZ BiH i bošnjačko-građanski blok kao deo vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini žele da do kraja ve godine dokažu da se mogu otvoriti pregovori o članstvu u Evropskoj uniji i pozivaju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu stranku da im se u tome pridruže, kazao je danas u Sarajevu Dragan Čović.

Hrvatska agencija HINA je prenela da su se čelnici vladajuće hrvatske stranke i bošnjačko-građanskog bloka sastali u Sarajevu uoči odlaska u Brisel iduće nedelje gde bi 5. decembra trebalo da s predstavnicima EU razgovaraju o sprovođenju reformi nužnih za otvaranje pristupnih pregovora.

Preduslov za to je donošenje najmanje četiri zakona u parlamentu BiH koji su definisani kao reformski zadaci još 2019. godine, no taj je proces je zaustavljen zbog – piše HINA – ultimativnih zahteva koje postavlja lider bosanskih Srba Dodik koji traži da se pre bilo čega drugog donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH i zatvori služba visokog predstavnika (OHR).

Te Dodikove zahteve prati njegova sve agresivnija kampanja protiv visokog predstavnika Kristijana Šmita i čelnika bošnjačko-građanskog bloka – piše HINA.

Čović je to komentarisao rekavši da je svima jasno da je, bez obzira na verbalne sukobe i napetosti, nužan još jedan pozitivan iskorak i rekao da veruje i kako će u narednih desetak dana biti i napretka u razgovorima o izmenama izbornog zakona BiH.

„Opredeljeni smo za izlazak iz ove krize na način da i unutar Federacije odmah pokažemo da možemo vršiti vlast i donositi odluke, ali i da nađemo nužne kompromise (o reformskim zakonima)“, kazao je Čović koji je uveren da će vladajuća koalicija opstati uprkos sadašnjoj krizi, a njeni čelnici će pre odlaska u Brisel postići saglasnost o temama oko kojih se sada svađaju.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da njegova stranka čvrsto podržava sadašnji sastav Veća ministara BiH i ne pristaje na zahtev za smenjivanje ministra odbrane što sada traži Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Član rukovodstva Naše stranke (NS) Predrag Kojović kazao je da je jasno da među partnerima u Federaciji BiH ne ;postoji saglasnost o svemu, ali postoji o „teškim pitanjima“, pa se nada da će to prihvatiti i Milorad Dodik, odnosno njegov SNSD koji je deo koalicije na državnom nivou.

„BiH pre godinu dana nije imala ništa, a sada ima priliku da u martu otvori pregovore (o pristupanju EU) i postigne najbržu moguću transformaciju iz ‘dejtonske ;u briselsku BiH’ „, kazao je Kojović upozorivši da će, propusti li se ta prilika, BiH morati dugo da čeka da se ponovo otvore vrata za proširenje EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare