Komšić: Hrvatska i Srbija misle da mogu da dobiju BiH politički, što nisu mogli u ratu

Region 16. sep 202317:31 18 komentara
N1

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović izjavio je na Vlašiću, gde je pred velikim brojem građana održana manifestacija "Dani pobede, dani ponosa", da "narod koji se odrekne svojih heroja i komandanata nema budućnost".

Manifestacija na Vlašiću je bila povodom godišnjice pobede Armije BiH u martu 1995. godine, pod vođstvom generala Mehmeda Alagića, nad snagama Vojske RS, kada je Armija BIH zauzela najviši vrh planine Vlašić.

Na skupu, kojem je prisustvovao i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, Bećirović je rekao „Mi se nećemo odreći svojih heroja i komandanata. Kada je general Alagić odlučio da krene u oslobođenje Vlašića, znao je da će ta pobeda odlučiti kraj rata, bio je svestan da će pobedom na Vlašiću pobediti Bosna i Hercegovina“.

Alagića, koji je tokom rata bio komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije BiH, Haški tribunal je 2001. godine optužio za ratne zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni tokom 1993. i 1994. godine, ali je on u martu 2003. godine umro, ne dočekavši kraj suđenja.

Bećirović je u govoru rekao da „nove generacije moraju naučiti lekcije Vlašića – da ne postoje prepreke, pa ni visok sneg, ni dobro naoružan neprijatelj, koje ljudi koji vole svoju domovinu ne mogu savladati“.

„Danas smo opet suočeni s preprekama, ali postavimo pitanje jesu li veće od onih koje su bile na Vlašiću. Nisu!“, kazao je on.

Po rečima Bećirovića, „aveti prošlosti ponovo su probuđene“, ima i „napada na ustavni poredak države BiH, koji još nisu zaustavljeni“, a prvaci stranaka sa bošnjačkim i probosanskim predznakom „više napadaju jedni druge, nego što se bore protiv neprijatelja“.

Član Predsedništva BiH iz hrvatskog naroda Željko Komšić, koji je tokom rata bio pripadnik Armije BiH, izjavio je da taj narod „nije ni podeljen ni razjedinjen“, već da je tamo gde je bio od 1992. do 1995. godine.

„Ako se traži od mene da razgovaram s onima koji su prešli linije i traže od mene da se pomerim, ja ne mogu… Dokle da savijamo leđa? Zašto ne smemo da kažemo da smo spremni ponovo učiniti isto? Neću da razgovaram ni sa kim ko je prešao crvenu liniju. Poštujem silu koja je na njihovoj strani, ali ne dozvoljavam da misle da sam glupi Bosanac, pa šta košta da košta“, rekao je Komšić.

Po njegovim rečima, od 1992. do 1995. godine bilo je lakše pričati o neprijateljima, jer su „linije između prijatelja i neprijatelja bile jasne“.

„Danas kažemo da imamo problem, ne samo s politikom s istoka, već i sa zapada. I jedan i drugi sused (Hrvatska i Srbija) misle da je prošlo dovoljno vremena da ovu zemlju mogu dobiti politički, što nisu mogli u ratu, imaju za to saveznike u onima koji smo mislili da su nam prijatelji“, kazao je Komšić.

Tokom manifestacije „Dani pobede, dani ponosa“ na Vlašiću je podignuta ogromna zastava sa ljiljanima, koja je tokom rata bila zastava BiH pod kontrolom Armije BiH.

N1

Zastava dimenzija pet puta deset metara podignuta je na jarbol od 17,5 metara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare