Vlast u RS ne odustaje od zakona kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Region 22. mar 202316:33 3 komentara
N1

Vlasti u Republici Srpskoj ostale su pri nameri da usvoji amandmane na Krivični zakonik, kojima se kleveta i uvreda ponovo tretiraju kao krivična dela, uz mogućnost izricanje mere zatvora, kao i ogromne novčane kazne. Opozicione stranke tražile su od Vlade RS da povuče ovaj zakon.

Posle dvodnevne rasprave o nacrtu izmena i dopuna Krivičnog zakonika u Narodnoj skupštini RS, entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović izjavio je da je cilj predloženog zakonskog rešenja „zaštita dostojanstva, telesnog i duhovnog integriteta, privatnosti, ličnog i porodičnog života, što je garantovano i Ustavom RS“.

„Nije nam namera da uvedemo cenzuru, zabranimo slobodu izražavanja ili štitimo nosioce javnih funkcija. Ovaj zakon u svakom smislu promoviše istinu, a tražiće se od svakog da stoji iza svojih reči“, kazao je Bukejlović.

On je ocenio da su „pojedini novinari i javni radnici banalizovali cilj donošenja ovog zakona“, dodavši da je svrha zakona prevencija, kao i da je potrebno istinito informisanje i nulta tolerancija na klevetu.

Bukejlović je pozvao sve zainteresovane da u narednom periodu učestvuju u javnoj raspravi o ovom zakonu.

Poslanici vladajućih stranaka, od kojih mnogi obavljaju i direktorske funkcije u javnim preduzećima i ustanovama, tokom rasprave su naveli da su najviši zvaničnici RS, oni sami, kao i članovi njihovih porodica „žrtve“ izveštavanja pojedinih medija, zbog čega, kako su naveli, podržavaju donošenje zakona kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda.

Prema predloženom zakonu, za klevetu i uvredu predviđene su novčane kazne i do pedeset hiljada evra, a njima nisu pogođeni samo novinari, već i svaki građanin koji na društvenim mrežama objavi nešto što se može tumačiti kao uvreda i kleveta.

U parlamentu RS sutra je dan za glasanje, a sasvim je izvesno da će vladajuća većina usvojiti sporni nacrt zakona.

BiH je prva u regionu, još 2001. godine dekriminalizovala klevetu, usvajanjem Zakona o zaštiti od klevete, kojim se kleveta rešava u parničnom postupku izmedju stranaka.

Komentari (3)

Vidi sve komentare