Vlasti Budve traže „zaključavanje grada“ zbog povećanog broja slučajeva korone

Emil Vaš

Zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Budvi, predsednik te opštine Marko Carević predložio je Ministarstvu zdravlja Crne Gore da uvede "zaključavanje grada" što podrazumeva prestanak rada većine institucija i strogi policijski čas, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Carević je rekao da su u donošenju hitnih mera za sprečavanje širenja epidemije zakasnili jer je Dom zdravlja kasno alarmirao lokalnu vlast, a Ministarstvo zdravlja i Vlada, kako je rekao, sporo funkcionišu.

Predsednik Opštine Budve deo problema za širenje infekcije ovim tempom, vidi u kadrovima bivše vlasti među nadležnima u Domu zdravlja, policiji i sanitarnoj inspekciji.

„Ne kažem da su oni to namerno uradili, ali mi se čini da tu nije bio profesionalizam na nivou, nego jedno otaljavanje posla i imamo situaciju da se zakasnilo sa reakcijom“, rekao je Carević.

Budva, najposećeniji grad na crnogorskom primorju, ima oko 800 zaraženih koronavirusom od 28.000 osiguranika koliko ih ima u evidenciji Doma zdravlja.

„Dnevno se obavi oko 180 pregleda, a još oko 80 osoba primi terapiju“, izjavio je pomoćnik direktora Doma zdravlja Blažo Radoman i dodao da u ambulantama radi pet lekara, već 11 meseci u dve smene.

Radoman je dodao da je od Ministarstva zdravlja zatraženo da pošalju tri ili četiri lekara da pomognu tokom narednog meseca.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar