Vučić postao počasni građanin Banjaluke, uručeni mu i Ključevi grada

Region 22. apr 202112:37 > 13:2044 komentara
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Banjaluci je uručen "Ključ grada", najveće gradsko priznanje, kao i povelja počasnog građanina tog grada.

Vučiću je priznanje uručio predsednik Skupštine grada Mladen Ilić (SNSD), na svečanoj akademiji povodom 22. aprila, Dana grada. Predsednik Srbije je na svečanoj akademiji rekao da priznanje grada Banjaluke predstavlja jedno od najvećih priznanja koje je ikad dobio.

„Hvala vam na tome, ovim priznanjem postajem Banjalučanin“, rekao je Vučić, dodavši da je Banjaluka, uz Beograd, najvažniji srpski grad.

Najavio je da će Srbija ulagati mnogo u Banjaluku, ali i u sve delove Republike Srpske.

Pročitajte i:

Biti Banjalučnian, koji je grad svih, grad koje su sagradile razlike, da bi postao grad bez razlika. Bez obzira na vaša drugačija politička uverenja, zahvaljujem što ste jednoglasno doneli odluku da mi dodelite ovo priznanje, naglasio je on.

Kada političari olako barataju strašnim rečima kao što je rat, Banjaluka mora biti dokaz da ljudi različitih nacija žive i rade zajedno, postoje i razumeju da treba da stvore zajedničku budućnost bez ratova i krvi, naglasio je Vučić.

Na ovim našim prostorima više niko ne sme da umre zbog krvi i tla, vere i nacije, poručio je on inaglasio da budućnost zahteva kolevke i život, jer bez njih nema načina da postoji.

Ranijih godina najviše gradsko priznanje dobitnicima uvek je uručivao gradonačelnik Banjaluke, ali ove godine je gradska skupština, u kojoj SNSD ima većinu, odučila drugačije, jer je gradonačelnik Draško Stanivuković član opozicione Partije demokratskog progresa.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da je na današnji dan pre 76 godina Banjaluka oslobođena.

„Važno je da o slobodi pričamo svaki dan. Banjaluka je oslobođena od fašizma i sa pravom danas slavimo ovaj dan. Svaka žrtva je upisana u temelje ovog grada“, kazao je Stanivuković.

Istakao je da se „nikada ne sme zaboraviti na heroje koje je Banjaluka dala“.

„Nikada ne smemo da zaboravimo sve heroje koje je Banjaluka dala zahvaljujući kojima mi živimo prkosno i slobodno danas. Ne smemo zaboraviti Veselina Maslešu, Rudija Čajevca, Radu Vranješević i mnoge druge. Ne smemo da zaboravimo ni osobodjenje Banjaluke na Arandjelovdan 1918. godine“, rekao je Stanivuković.

On je dodao da Banjaluka danas „proslavlja zavet svojih predaka da se u tom gradu živi slobodno“.

„Banjaluka jeste oslobodjena, ali nije uvek bila slobodna“, ocenio je Stanivuković.

Navodeći da je Banjaluka iz svake nedaće izašla jača, on je naglasio da grad ne čine zgrade i ulice, već ljudi.

Stanivuković je naglasio da građani Banjaluke „nemaju luksuz da Srbiji budu teret“, dodavši da se on danas bori za pravedno društvo.

Svečanoj akademiji prisustvuje delegacije Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, najviši zvaničnici RS, kao i predstavnici političkih partija, javni i kulturni radnici.

Komentari

Vaš komentar