Vuksanović Stanković: Uvek ću reći ono što mislim, očekujem reakciju ministra

Region 07. jul 202117:51 komentara

Poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković izjavila je u Danu uživo da je u dva navrata bez obrazloženja pretresana na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu i da nakon toga očekuje reakciju Ministarstva spoljnih poslova kako bi se razjasnile sve okolnosti oko tog događaja.

Podsetimo, Vuksanović Stanković je nedavno posetila Beograd. Ali, posetu su, prema njenim rečima, obeležile i neprijatnosti koje je doživela na aerodromu.

Povezane vesti

„Ja sam sletela i došla sam do pasoške kontrole. Kada sam predala svoju ličnu kartu, službenica policije me je obavestila da moram da se vratim i da budem pretresena. Na moje pitanje zašto, ona mi je rekla da sam u kompjuteru označena crvenom bojom, i da moraju da izvrše dodatne pretrage. Nakon toga sam otišla u prostoriju u kojoj nije bilo kamera, i bez ikakvog obrazloženja sam pretresena uz prisustvo dve službenice policije“, navela je ona.

Prema njenim rečima, prilikom pretresa torbe, službenice policije su naišle na njen diplomatski pasoš, nakon čega im je objasnila da je poslanik u Skupštini Crne Gore.

„One su nastavile pretres, nisu se zaustavile, a nakon završenog pretresa su mi rekle da izađem iz te prostorije i da sednem na jednu klupu. Čekala sam još pet do deset minuta, dok je pretres trajao oko 15 minuta. Nakon pitanja policajcu dokle ću sedeti tu, rečeno mi je da to može trajati pet minuta, pet sati, a možda i više“, objašnjava ona, i dodaje da joj nakon toga rečeno da će biti predata „organu koji je potražuje u Srbiji“.

„Ja sam pitala zašto bi me iko potraživao u Srbiji, jer ja nisam napravila nikakav prekršaj? Policajac mi je rekao da on to ne zna. Morala sam da tražim dozvolu i da idem u toalet, i nakon više od sat vremena sam puštena da odem“, rekla je Vuksanović Stanković.

Dodaje da je doživela neprijatnosti i prilikom povratka u Crnu Goru.

„Predala sam ličnu kartu i rečeno mi je da ne mogu da idem dalje, da moram da budem pretresena i da se obave dodatne pretrage. Tom prilikom sam dobila zapisnik o pretresu, a prilikom pretresa mi, naravno, nisu pronašli ništa“ rekla je ona.

Napominje i da je jedan od policajaca provocirao političkim pitanjima vezanim za situaciju u Crnoj Gori.

Ocenjuje da su policajci  odlučili da je pretresu zbog toga što je bila obeležena „crvenom bojom u sistemu“, i ističe da se jedan od njih konsultovao sa nekim tokom njenog pretresa.

Zašto ja kao poslanik prolazim kao kriminalac?

„Policajac  kao policajac apsolutno nije znao ko sam dok mu ja u jednom trenutku nisam rekla da imam diplomatski pasoš i da oni nemaju pravo po Bečkoj konvenciji da me pretresaju i da su dužni da mi omoguće nesmetan prolaz. Drugi policajac koji je bio u kabini, a koji nije bio zadužen za moj slučaj, rekao je da njih to ne zanima“, kazala je crnogorska poslanica.

Nakon provere prijave boravka omogućeno joj je da se ukrca na avion i da odleti za Crnu Goru.

Vuksanović Stanković je rekla da u oba navrata nije dobila obrazloženje zbog čega je izvršen pretres, a da je na konferenciji za štampu naknadno zatražila da se oglasi Ministarstvo spoljnih poslova i da objasni zašto je došlo do toga.

„Kada dođete da poslanik u susednoj državi sa diplomatskim pasošem prolazi kao najgori kriminalac, Ministarstvo spoljnih poslova je dužno da reaguje“, istakla je gošća N1 i rekla da nakon reakcije ministra spoljnih poslova Crne Gore  Đorđa Radulovića traži objašnjenje.

Komentarišući kako trenutna situacija između Srbije i Crne Gore i usvojena Rezolucija mogu da imaju veze sa pretresanjem, ona kaže da u poslednje vreme postoji stalno mešanje zvaničnih vlasti u Srbiji u unutrašnje stvari u Crnoj Gori, od izbornog procesa u Nikšću do toga da crkva zajedno sa zvaničnim vlastima u Srbiji se meša u unutrašnje prilike u Crnoj Gori.

„Nikada neću dozvoliti da mi bilo ko spočitava ili podmeće da u mom političkom delovanju na bilo koji način, kada kritikujem ono što smatram da nije dobro u Srbiji ili Crnoj Gori, da ja imam nešto protiv srpskog naroda i države Srbije. Moja majka je rođena u Srbiji, u Užičkoj Požegi, moja ujčevina je u Užičkoj Požegi i ja prema Srbiji imam posebnu emociju. Nikada neću izjednačiti državu Srbiju i srpski narod za zvaničnom politikom Srbije sa kojom se ne slažem. Ali, uvek ću reći ono što mislim, sviđalo se to nekom ili ne“, zaključila je Vuksanović Stanković.