Vulin sa pripadnicima MUP koji gase požar u Sloveniji: Čast nam je da pomognemo

Region 23. jul 202216:423 komentara
MUP Republike Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je pripadnike MUP Srbije, upućene sa dva helikoptera u Sloveniju da pomognu u gašenju požara koji je zahvatio ovu zemlju, a koji su samo tokom prvog dana angažovanja imali 116 naleta i bacili 150 tona vode.

Kako se navodi u saopštenju MUP, Vulin se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Slovenije Tatjanom Bobnar i sa ministrom odbrane Marjanom Šarecom, sa kojim je i obišao pripadnike srpske policije, koji su ga upoznali sa situacijom na terenu.

Povezane vesti

Istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stavilo na raspolaganje slovenačkim kolegama dva helikoptera sa potpunom opremom, posadama i vatrogasce iz Sektora za vanredne situacije.

„Nijedna zemlja ne može sama da se izbori sa elementarnom nepogodom kakav je trenutni požar u Sloveniji. To može da se desi bilo kome i u tom trenutku svako od nas treba i može da očekuje pomoć od onoga ko može da obezbedi odgovarajuća sredstva“, rekao je Vulin.

Naglasio je da se Srbija ove godine prilično dobro pripremila za sezonu požara, ima pet helikoptera opremljenih vedrima, dovoljan broj posada i očekuje da će ovoga leta dobiti naručene ruske kamove, specijalne vatrogasne helikoptere namenjene za gašenje požara.

„Čast nam je što možemo da pomognemo i nadamo se da će naša pomoć dati odgovarajuće rezultate. Srbija je zemlja koja vodi računa o tome kakva je situacija u regionu i na prvom mestu je spremna uvek da pomogne svojim susedima i komšijama. U ime srpskog naroda i predsednika Aleksandra Vučića, želim vam dobru borbu i verujem da ćemo svi zajedno uspeti da se izborimo sa ovom pošasti. Kao što je pogodila vas, može pogoditi bilo koga drugog i mi računamo na vas, kao što vi sada možete na nas“, istakao je.

MUP Republike Srbije
MUP Republike Srbije
MUP Republike Srbije
MUP Republike Srbije
MUP Republike Srbije
MUP Republike Srbije

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec zahvalio se ministru Vulinu i Srbiji na pomoći, istakavši da zemlje u regionu treba uvek da se pomažu.

Slovenija je, kako je rekao, pomagala Srbiju kada su bile velike poplave, kao i Makedoniji prošle godine kada su tu zemlju zahvatili požari.

„Međusobna pomoć zemalja u regionu nije novina. Mi smo tu i politika je tu da pomaže ljudima i mi se bez obzira na granice moramo međusobno pomagati, jer smo svedoci klimatskih promena i nesreća koje su sve teže i koje ne poznaju granice. Verujem da ćemo i ovaj požar zajedničkim snagama ugasiti“, rekao je Šarec.

Sa Vulinom, pripadnike MUP koji gase požar u Sloveniji posetili su i komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić i v.d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije sa dva helikoptera tokom jučerašnjeg dana više od 12 sati dejstvovali su na gašenju požara, koji je zahvatio oko 2000 hektara šume na Renškom vrhu, dok su danas angažovani na gašenju požara na Gori Trstelj, zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar