„Za Dražena“: Željko Obradović će voditi selekciju Evrope

Košarka 03. feb 202420:15 7 komentara
Tanjug/ Marko Đoković

Trener KK Partizan Željko Obradović će u septembru, na utakmici posvećenoj Draženu Petroviću, voditi selekciju Evrope, izjavio je Aleksandar Petrović.

Zagrljaj proslavljenih trenera Željka Obradovića i Aleksandra Petrovića pre meča između Cibone i Partizana sredinom januara, izazvao je lavinu pozitivnih komentara na društvenim mrežama.

O tom zagrljaju govorio je u intervjuu N1 sa Branislavom Šovljanskim i sam Aleksandar Aco Petrović.

Naveo je da je Željko tog dana obišao grob njegovog brata Dražena, kao i Krešimira Ćosića, Pepsija Božića. „I u tom zagrljaju je bilo to“, naveo je.

Petrović je otkrio da će 5. septembra biti održana utakmica koja će biti posvećena Draženovoj zaostavštini, kada će igrati reprezentacija Hrvatske i selekcija Evrope „koju je Željko prihvatio da vodi“.

Vraćajući se na reakcije na zagrljaj, naveo je da se vidi da ljudi vole na društvenim mrežama kad se podeli nešto pozitivno i dobro, jer, kako dodaje – najlakše je svađati se. „Veoma mi je drago da je zagrljaj uhvaćen i da je poslata pozitivna poruka svima u regiji“, kaže Petrović.

U čast njegovog brata, legende svetske košarke Dražena Petrovića koji je poginuo pre skoro 31 godinu, ranije je otvoren i muzej u Zagrebu. Petrović je za to zahvalio svojoj mami koja je, kako navodi, vodila bitku da se to desi.

Govoreći o Draženu, kaže da su nakon otprilike četvrte godine njegovog boravka u SAD i igranja za NBA, američki treneri počeli više da veruju igračima koji dolaze van Amerike. Navodi da je situacija bila takva da kada je otišao u NBA (on i Vlade Divac iz našeg regiona tada) za prvog trenera tamo je bio „egzotičan ukras na kraju klupe“.

Međutim, kasniji odlazak u Bruklin Netse i dve i po godine tamo provedene – „to je srušilo sve barijere neameričkim igračima – da mogu da dođu i da igraju. Zato je njegova ta zaostavština velika“, navodi.

Ilustrujući koliko je to vreme bilo drugačije od današnjeg i koliko je teško bilo doći u NBA iz Evrope, Aleksandar podseća  na to da, na primer, Dražen nije imao trenera iza sebe. „Nije imao spoznaje šta jesti i kako se ponašati, s kojom kilažom doći. Za Jokićem u Sombor dođe pet pomoćnih trenera i šef kuhinje koji tamo o njemu brine dva meseca, ako nije sa reprezanticijom“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare