Zabranjen skup Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu

Region 11. mar 202213:32 komentara
Pixabay/fotos1992

Policija Republike Srpske zabranila je skup Ravnogorskog četničkog pokreta kod Višegrada, koji je bio najavljen za 13. mart.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je za prnjavorsku K3 televiziju da održavanje skupa Ravnogorskog četničkog pokreta u ovom trenutku nije potrebno i da bi samo podiglo tenzije u BiH.

„Mislim da u ovom trenutku održavanje radikalnog skupa nije potrebno i da će se poslati samo pogrešna poruka. To bi bilo samo dizanje tenzija iz RS, a mi u RS ne smemo nikome dozvoliti da ugrožava bilo koga, ni svojom pojavom, izjavama ili koreografijama“, istakao je Lukač.

Prema njegovim rečima, zadatak policije RS jeste da održi bezbednost svih građana, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

„Mogu razumeti i građane bošnjačke nacionalnosti kako se osećaju kada u Višegradu vide pripadnike Ravnogorskog pokreta u uniformama i sa zastavama. Ne mogu to blagonaklono gledati i ne osećati se ugroženim“, ocenio je Lukač.

Prema njegovim rečima, podignute su tenzije u celoj Evropi, zbog rata u Ukrajini, a strah od rata postoji i u BiH.

„U BiH imamo prisustvo snaga EUFOR, koje se kreću njenom teritorijom naoružani, avioni nam lete iznad glava“ kazao je ministar policije RS.

Lukač je osudio i skup pripadnika bošnjačkih ratnih udruženja u Bužimu, zbog kojeg je u Tužilaštvu BiH već pokrenut postupak.

„Na teritoriji Federacije BiH su se takođe dešavali skupovi koji su veoma radikalni i sa kojeg su poslate veoma loše poruke… Prisustvovali su im naoružani i neki inspektori iz MUP i mislim da trebaju biti sankcionisani zbog toga. Bilo je čak i pucanja na tim skupovima i sve su to bile loše poruke i naravno da su mediji i građani RS na to reagovali i tražili da se sve to procesuira“, zaključio je Lukač.