Zaev na otvaranju Ekonomskog foruma: Danas počinje nova era saradnje u regionu

Region 29. jul 202111:26 > 11:42 0 komentara
Zaev
Robert Atanasovski/AFP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da danas započinje nova era saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Otvarajući Ekonomski forum za regionalnu saradnju Severne Makedonije, Srbije i Albanije, on je istakao da su u Skoplju prisutni predstavnici više od 300 kompanija iz te tri zemlje i još 100 predstavnika privrednih komora i poslovnih zajednica iz drugih zemalja Balakan, kao i iz regona van Balkana.

Povezane vesti

Taj forum zajednički su organizovali premijeri Severne Makedonije i Albanije i predsednik Srbije i na njemu treba da bude objavljeno novo ime njihove regionalne incijative, koja je do sada nazivana Mini Šengen.

Kako je istakao Zaev, „masovan odziv privrednika pozivu da učestvuju na ovom događaju i da budu aktivni faktori još jačeg povezivanja regiona jeste snažna poruka da Balkan počinje da stvara najviši nivo razumevanja da je ekonomsko povezivanje i stvaranje dinamičnog i vitalnog regionalnog ekonomskog prostora zajednička želja i ambicija“.

„Želim da vas uverim, a mislim da je to i očigledno, da naša poltička volja, predsednika Vučića, premijera Rame i moja, predstavlja izraz naše maksimalne posvećenosti da obezbedimo sve uslove koji zavise od vlada naše tri zemlje za efikasnu regionalnu saradnju“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Ovo je, istakao je, snažna politička volja, „ovo je naše opredeljenje za najviši javni interes i za dobrobit našin naroda“.

„Povezujemo se zbog razvoja naših ekonomija, za izgradnju zajedničke ekonomije, za razvoj regiona, za bolji život svakog našeg građanina“, rekao je Zaev.

Na današnjem forumu u Skoplju treba da budu potpisana i tri sporazuma vezana za trgovinu, radne dozvole, uzajamnu podršku u slučaju požara, poplava i drugih katastrofa i uspostavljanje „brze trake“ na graničnim prelazima.

Rama: Region ne može da nastavi da korača napred ako ostane zarobljenik prošlosti

Ovaj region ne može da nastavi da korača napred ako ostane zarobljenik prošlosti, ne može i ne treba da živi u prošlosti, poručio je premijer Albanije Edi Rama na ekonomskom forumu Albanije, Srbije i Severne Makedonije u Skoplju i podsetio da bi integracija privreda svih država regiona dovela do regionalnog rasta BDP od 6,7 odsto.

Rama je istakao da inicijativa Mini Šengen ima jedan cilj, da zažive „četiri slobode“ – sloboda kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga.

„Ne treba da okrećemo leđa jedni drugima, kao što smo to radili proteklih 500 godina“, poručio je Rama.

Prema njegovim rečima, ne radi se o „nekoj ekskluzivnoj inicijativi Albanije, Srbije i Severne Makedonije“.

„Svaka država koja želi da se priključi treba to sama da uradi, a ne da stvorimo neku karikaturu Balkana, pa da to šaljemo u Brisel, a nemamo ni luksuz da gubimo vreme, jer smo izgubili decenije i vekove“, rekao je Rama.

Ocenio je da se nerešena pitanja u regionu neće lakše rešiti ukoliko se negira potencijal udruživanja.

„Smatram da sve zemlje treba da budu deo ovog procesa, zato što je to za njihovo i dobrobit njihovih građana, a svaki izgubljeni dan je dan gledanja u prošlost“, ocenio je Rama.

Obraćajući se privrednicima iz svih država Zapadnog Balkana koji, kako je rekao, stvaraju posao i prihode, ocenio je da je njima takva inicijativa ne samo potrebna, već i da je zakasnela, s obzirom na njihove potrebe.

Ukazao je na to da privredni rast u regionu zavisi od integrisanja privreda.

„Ukoliko postignemo taj nivo integracije, koji je ugovoren uz pomoć sporazuma o trgovini sa EU, onda će taj porast biti i do 6,7 odsto – i zašto da ostavimo takvu mogućnost sa strane? Treba da iskoristimo rast, a ne da ostanemo zatvoreni u našim malim mestima“, naglasio je Rama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!