Zaev o Otvorenom Balkanu: Evropske vrednosti, a ne politike zidova i podele

Region 09. avg 202108:33 5 komentara
Zoran Zaev
STR / AFP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je da je "Otvoreni Balkan" izraz jake političke volje Severne Makedonije, Srbije i Albanije i inicijativa najvišeg javnog interesa.

„Naši narodi, makedonski narod, albanski narod i srpski narod, i svi drugi koji žive u državama na ovom našem Balkanu, ispred sebe imaju isti put. Imamo istu viziju i vrednosti – to su evropske vrednosti, a ne politike zidova i podele. Gradimo mostove, a ne zidove“, istakao je Zaev u autorskom tekstu za „Politiku“.

Govoreći o ekonomskim prednostima koje bi sa ovakvim povezivanjem trebalo da vrlo brzo uslede, on je istakao da je ovo „samo početak“.

Povezane vesti:

„Početak nečeg našeg, autentičnog za naše tri zemlje, jasan trasiran evropski put, otvoren za sve druge koji koji misle dobro svom narodu – mi gradimo otvoren put, otvorene granice, otvorenu ekonomiju – ‘Otvoreni Balkan'“, napisao je Zaev.

On je istakao da „‘Otvoreni Balkan’ nije alternativa Evropskoj uniji, već isporuka onog što treba da isporuči i sama EU“.

„‘Otvoreni Balkan’ je komplementaran, a ne suprotstavljen EU. ‘Otvoreni Balkan’ je pojačivač naše evropske agende, pri čemu sve tri zemlje ostaju posvećene svojim agendama i obavezama za pristupanje EU“, naglasio je Zaev.

On je poručio da je „inicijativa otvorena i pruža ruku svim zemljama Zapadnog Balkana i jasno pozivamo ‘Priključite se, radi naših naroda'“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare