Zaev podneo ostavku na mesto premijera i predsednika stranke

Region 31. okt 202122:41 > 23:51 66 komentara
Tanjug/ AP Photo

Zoran Zaev podneo je ostavku na mesto predsednika partije SDSM i premijera Severne Makedonije, nakon neuspeha njegove stranke na lokalnim izborima. Kandidat SDSM Petre Šilegov, koji je inače aktuelni gradonačelnik, izgubio je Skoplje - Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO DPMNE, proglasila je pobedu u glavnom gradu Severne Makedonije.

Zaev je podneo ostavku nakon danas održanog drugog kruga lokalnih izbora na kojima njegova stranka gubi. Zaev je, obraćajući se na konferenciji za novinare, čestitao političkom protivniku, opozicionoj VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, pobedu.

Povezano:

Naveo je da preuzima odgovornost na sebe za poraz na lokalnim izborima. „Podnosim ostavku na funkciju premijera i predsednika SDSM“, naveo je i dodao da ostaje pri stavu da ne treba da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori. Čestitao je „svim građanima koji su se borili za integrisanu Severnu Makedoniju“. Čestitao je svim izabranim gradonačelnicima i odbornicima večeras, poručivši im da časno i odgovorno služe građanima. Zatim je podsetio šta je režim koji je vodio uradio u Severnoj Makedoniji prethodnih godina i što se tiče ekonomije i što se tiče evroatlantskih integracija.

Nešto kasnije je vest objavio i na svom Tviter nalogu navodeći: „Zajedno sa građanima doneli smo slobodu i demokratiju, a kada postoji demokratija, postoji i odgovornost“.

Kandidat Zaeva izgubio je i Skoplje, javljaju mediji.

Dobila sam ovu tešku bitku u kojoj mi je osim dosadašnjeg gradonačelnika, protivnik bio i premijer u odlasku Zoran Zaev, rekla je u nedelju uveče, 31. oktobra nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Skoplja Danela Arsovska koju podržava opoziciona VMRO DPMNE. Prema prebrojanih 87 odsto listića, Arsovska je dobila 55,5, a aktuelni gradonačelnik Petre Šilegov iz SDSM-a ima 41 odsto glasova, objavila je Državna izborna komisija, objavila je Državna izborna komisija, prenosi RSE.

Drugi krug lokalnih izbora održan je u 44 jedinice lokalne samouprave, a pravo glasa imalo je više od milion i 350 hiljada građana na 2.481 biračkom mestu.

Kao što je saopštio DIK, drugi krug izbora posmatralo je oko 870 domaćih i 328 međunarodnih posmatrača, najviše iz Misije OEBS/ODIHR – 218 ljudi.

Komentari (66)

Vidi sve komentare