Zaev: Trenutni stav Bugarske je anahron i suprotan međunarodnom pravu

Region 08. feb 202122:571 komentar
Zaev
Robert Atanasovski/AFP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da je trenutni stav Bugarske u odnosima dve susedne zemlje anahron i u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

On je, na video panelu „Severna Makedonija na pragu Evrope“ u organizaciji američkog tink-tenka Atlantski savet, rekao da je „neprincipijelna pozicija Bugarske onemogućila prvu međuvladinu konferenciju sa EU (u decembru prošle godine), čime je trebalo da bude označen početak pregovora“.

„Smatram da je njihov sadašnji stav anahron i da je suporotan međunarodnom pravu. Mi ćemo ka država produžiti da pravimo sve napore da se problemi prevazidju, pritom poštujući sebe i ostale. Naša država je Evropa u malom“, rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je istakao da Sofijom neće pregovarati o tome, kako je rekao, „da smo Makedonci koji govore makdonski jezik“.

„Naš stav je da prijatelji ne treba među sobom da se blokiraju. Naprotiv, treba da se pomažu. Bugarska mora da shvati da imamo suvereno pravo da se opredelimo i da se osećamo kao Makedonci koji govore makedonski jezik, s tim da se poštuju i svi evropski identiteti koje imamo u zemlji“, rekao je Zaev.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, u debati na tom video panelu učestovalo je više poznavalaca savremene Severne Makdonije i Zapadnog Balkana, među kojima i bivši generalni sekretar NATO Džordž Robertson, ambasador Robert Gelbart, Majkl Karpenter, kao i Džejms Obrajan iz tranzicijskog tima predsednika SAD Džoa Bajdena i Damjan Marfi iz Komiteta Senata SAD za spoljnu politiku.

Komentari

Vaš komentar