Zagrepčani u redovima čekali svoju kunu s motivom Pelješkog mosta

Region 26. jul 202212:461 komentar
Anadolija/ Stipe Majic

Ispred sedišta Hrvatske narodne banke (HNB) u Zagrebu više od stotinu građana čekalo je u utorak u redu kako bi nabavili prigodnu kovanicu od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta, koji se svečano pušta u saobraćaj.

Povodom obeležavanje otvaranja za saobraćaj Pelješkog mosta, Hrvatska narodna banka (HNB) je pustila u opticaj 30.000 primeraka kovanice od 25 kuna s naličjem koje prikazuje Pelješki most.

Ispred HNB-a u centru Zagreba se od ranog jutra stvorio red od više od stotinu građana koji su čekali priliku kako bi došli do svog primerka kovanice.

Neki od njih su numizmatičari, dok su drugi povezani sa samim događajem otvaranja i izgradnje mosta.

Anadolija/ Stipe Majic

Drago Kutleša čekao je na red oko sat i po vremena kako bi kupio 30 primeraka prigodnih kovanica za sebe, rodbinu i prijatelje. Za 30 kovanica izdvojio je 750 kuna (100 evra).

„Nisam numizmatičar, ali prigodne kovanice hrvatske kune u apoenima od 25 kuna skupljam otkad su se pojavile. Već ih imam 12. Letujem na Pelješcu i radujem se Pelješkom mostu, tako da mi je to dodatni motiv“, rekao je Kutleša.

U redu čekaju i gospodin Miroslav sa sinom srednjoškolcem koji pasionirano sakuplja retke kovanice i novčanice.

„Ovo je zadnja kovanica hrvatske kune koja će biti izdata pre uvođenja evra, čime ima još veću sentimentalnu vrednost“, objašnjava Miroslav.

Za kupovinu prigodne kovanice dovoljno je pokazati ličnu kartu i dati protivvrednost u kunama za broj kovanica koje se kupuju.

Prigodna kovanica od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaestougla.

Uprkos velikoj potražnji, ne očekuje se da svi primerci ove kovanice budu danas prodati, tako da će u ponudi u filijalama HNB-a biti do isteka zaliha.

Komentari

Vaš komentar