Zakon o slobodi veroispovesti – „ping pong“ Skupštine Crne Gore i Đukanovića

Region 20. jan 202119:50 2 komentara

Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti, koje je predsednik Milo Đukanović prethodno vratio parlamentu, odbivši da potpiše taj akt. Ponovo je usvojen i niz drugih zakona koje je Đukanović vratio, i sada, po Ustavu, zakoni ponovo idu predsedniku na potpis. Premijer Zdravko Krivokapić ne očekuje da će Đukanović ponovo odbiti da potpiše zakone jer kako kaže, "predsednik zna šta bi to izazvalo".

„Objavljujem da je Skupština ponovo donela Zakon o slobodi veroispovesti“, rekao je Aleksa Bečić, predsednik skupštine Crne Gore.

Iako je zvučalo kao kraj, zapravo je sukob predsednika i vladajuće većine u parlamentu tek počeo. U skupštinu Crne Gore stigao je zahtev Ustavnog suda da se to telo odredi o zahtevu za ocenu ustavnosti odluke o osnivanju odbora za izbornu reformu i odluke o izmenama poslovnika i to u roku od 15 dana što Vlada i skupština smatraju nemogućim i pravno neutemeljenim.

Povezane vesti

„Niko ne može da se igra sa voljom građana Crne Gore, pa ni Ustavni sud. Ako Ustavni sud hoće da se ponaša neustavno, Vlada možda u tome ne može da ga spreči. Ali ako Ustavni sud želi od jasne većine od 41 poslanika da pravi da jedan poslanik nestane i da bude 40-40 to se neće desiti. Pravda je možda spora, ali je stigla. Važi i za sudije Ustavnog suda“, rekao je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Vladajuća većina ubeđena je da pod Đukanovićevim uticajem, Ustavni sud u kome je dvoje sudija koji su ispunili uslove za penziju, pokušava da ospori sve ključne odluke nove vlasti.

„Ako se samo prisetimo svih dešavanja oko Ustavnog suda, možem o da kažemo da je to jedna partijska organizacija“, kaže premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić ne očekuje, ipak, da će predsednik ponovo poništiti usvojene zakone.

„To se teorijski može dogoditi. Ali, pošto je gospodin Đukanović iskusan i zna šta bi to proizvelo, ne očekujem da će on sada odbiti da potpiše usvojene zakone“, kaže Krivokapić.

Milo Đukanović se posle sednice Skupštine nije oglasio. Poslanici njegovog DPS-a, kao i ostali opozicioni poslanici nisu prisustvovali zasedanju na kome su sporni zakoni ponovo usvojeni.