Zapadni Balkan ima najveću stopu smrtnosti od vatrenog oružja u Evropi

Region 25. jul 202209:204 komentara
Shutterstock/ilustracija

Region Zapadnog Balkana beleži najveću stopu smrtnosti od vatrenog oružja u Evropi, javlja RTCG i prenosi da je Crna Gora, po podacima evropskog Instituta za zdravstvenu metrologiju i evaluaciju, na neslavnom drugom mestu odmah iza Albanije, sa stopom od 0,99 na 100.000 stanovnika.

Sociološkinja Anica Obradović za Radio Crne Gore navodi da je problem ubistava u njegovoj pojavnosti, a ne načinu realizacije.

Dostupnost oružja, pre svega zbog nedavnih ratnih dešavanja u regionu, po mišljenju Obradović, predstavlja dominantan uzrok.

„Po onoj Čehovljevoj, puška koja je okačena na zidu na početku drame do kraja će opaliti. Odnosno, oružje koje je u posedu pojedinca će biti upotrebljeno za šta se već upotrebljava“, ocenila je Obradović.

Kriminolog Velimir Rakočević uzrok vidi u porastu kriminaliteta i nelegalne trgovine oružja na globalnom nivou, pa i u Crnoj Gori.

Visoka smrtnost izazvana upotrebom vatrenog oružja u Crnoj Gori generisana je sukobom dve suprostavljene kriminalne grupe, ukazao je Rakočević, misleći na kavački i škaljarski klan.

Nesankcionisanje ilegalnog posedovanja oružja, po mišljenju sociološkinje Obradović, takođe je jedan od faktora.

„Nerazvijanje kulture nenasilnog rešavanja konflikata je takođe jedan od bitnih faktora koji doprinose ovoj pojavi“, naglašava Obradović.

Jedan od faktora je i dostupnost oružja, dodaje Rakočević i podseća da je proteklih godina „došlo do porasta desničarskog ekstremizma u celom svetu, uključujući i najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu, što je prouzrokovalo porast smrtonosnog nasilja na planeti“.

S druge strane, on naglašava i da je „pristup vatrenom oružju olakšan korišćenjem dark veba, što predstavlja izazove za praćenje onlajn kupovine oružja“.

U Crnoj Gori kao ključni faktor, sociološkinja Obradović vidi i ambivalentan odnost prema počiniocima ovog vida nasilja.

Najsvežiji primer, kako podseća, jeste odluka Vlade da osuđivano lice za ta krivična dela imenuje za glavnog inspektora ANB.

„Što je skandalozno i nedopustivo. Takav odnos prema počiniocima ove vrste krivičnih dela doprinosi njegovoj pojavnosti“, smatra Obradović.

Sagovornici Radija Crne Gore zaključuju i da uticaj na ovu pojavu imaju i istorijski i kulturološki razlozi u crnogorskom društvu.

Komentari

Vaš komentar