Zaposleni u državnoj upravi Slovenije moraće da se vakcinišu

Region 10. sep 202111:19 3 komentara
Slovenija korona
N1

Zaposleni u državnoj upravi Slovenije moraće da budu vakcinisani ili da imaju potvrdu da su preležali kovid-19, u suprotnom neće moći da rade sa strankama, najavio je ministar ekonomije i potpredsednik Vlade Zdravko Počivalšek.

„Od zaposlenih koji su u kontaktu sa ljudima tražiće se da su vakcinisani ili da su se oporavili od kovida-19“, rekao je on dodajući da to više neće biti moguće sa negativnim testom na koronavirus kao ranije, prenela je agencija Hina.

Počivalšek je rekao da je to jedan od koraka da se pokaže „oštriji“ stav o potrebi vakcinacije što većeg broja stanovništva. On je naglasio da je to trebalo učiniti ranije.

Prema njegovim rečima, takav potez omogućen je zakonom i propisima iz oblasti zaštite na radu.

Sada kada ima dovoljno vakcina, država više ne može biti „talac“ onih koji se protive obaveznoj vakcinaciji, a vlada će dati primer drugima podstičući veću imunizaciju u državnoj upravi.

Rezerve prema takozvanom PCT uslovu za rad (preboleli, vakcinisani, testirani) ili obaveznu vakcinaciju izrazili su poslednjih nedelja pojedini sindikati, uključujući sindikat obrazovanja i sindikat vojnika, kao i neki predstavnici sindikata policije.

Osim toga, Privredna komora Slovenije izrazila je protivljenje odluci da se redovno nedeljno testiranje na korona virus za zaposlene sprovodi tokom radnog vremena i na teret poslodavaca.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (3)

Vidi sve komentare