Lokalni izbori u Herceg Novom: Demokrate proglasile pobedu

Region 09. maj 202120:25 > 23:148 komentara
Pixabay

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić proglasio je u nedelju uveče pobedu na lokalnim izborima u Herceg Novom navodeći da su stranke parlamentarne većine osvojile oko 80 odsto glasova, a opozicija 20 odsto. On je rekao da je to istorijski rezultat.

Bečić je dodao da je koalicija okupljena oko Demokrata u Herceg Novom osvojila deset mandata ili 28 odsto podrške.

„Džaba prljave kampanje i prljavi novci, pobedila je pristojnost, otmenost i rezultati. Pobedilo je pomirenje, pobedio je Herceg Novi“, naveo je Bečić.

Bečić je kazao da nakon 100 odsto obrađenih rezultata – Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) imaju 22 odsto podrške i da su zabeležile pad u odnosu na parlamentene izbore kada su imale 27 odsto.

Koalicija oko Demokratskog fronta (DF) ima oko 19 odsto podrške. Oni su na parlamentarnim izborima imali 44 odsto podrške.

Lokalna Novska lista je odvojila 19 odsto. URA Dritana Abazovića je osvojila sedam odsto a Prava Crna Gora Marka Milačića četiri odsto glasova, pokazuju podaci koje su večeras saopštile Demokrate.

Sa istim rezulatima je izašla i URA.

Opštinska izborna komisija se nije još oglasila.

„Ubedljivo smo najjača lista i mogu da proglasim pobedu partija na vlasti u proporciji 80 naspram 20 odsto (DPS), za razliku od mog prethodnog obraćanja“, kazala je prethodno i Tamara Vujović iz ove koalicije, a prenose „Vijesti“.

„Istorijska pobeda znači da će DPS imati jednu četvrtinu, a partije vlasti tri četvrtine glasova i da će DPS biti na istorijskom minimumu, bar kad je Herceg Novi u pitanju“, navela je Vujović.

Iz Opštinske izborne komisije su kazali “Vijestima” da je do 19.30 časova na biralista izašlo 64,77 odsto glasača, odnosno 16.575 građana.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 20 časova izlaznost 66,37 odsto ili 16.984 birača.

Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 20 časova iznosila je 66,95 odsto ili 16.689 birača.

Predednica OIK-a Mirjana Ivanović je kazala da do 19.30 časova nije bilo prijavljenih nepravilanosti na biračkim mestima i da je izborni dan protekao mirno.

Preliminarni rezultati lokalnih izbora biće objavljeni najkasnije sutra oko 13 ili 14 časova u skladu sa rokom definisanim Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kazala je Mirjana Ivanović za TV Vijesti.

Ulica u kojoj se nalaze gotovo svi izborni štabovi zatvorena je za saobraćaj.

Za saobraćaj je, iz bezbednosnih razloga, zatvoren i centar grada.

Kako javlja Nova.rs, u Herceg Novom više ljudi je u kafićima nego isped stranačkih prostorija partija koji učestvuju na izborima. U gradu se na ulicama, na pojedinim mestima, mogu videti srpske zastave. Ispred prostorija stranke Prave Crne Gore čuje se muzika i pesma „Ne damo svetinje“. Pored pesme, ispred središta stranke, odjekuju i parole protiv Mila Đukanovića. Skandira se „Lopove“.

Građani su glasali na 51 biračkom mestu, koja su otvorena jutros u sedam sati i zatvorena su u 20 sati.

Pravo glasa na izborima, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, imalo je 25.590 birača, koji su glasali za 35 odbornika lokalnog parlamenta.

Građani su birali između pet koalicija i jednog građanskog pokreta.

Izborna lista „Novska lista – Naš grad, naš brod“, bila je prva na glasačkom listiću.

Na drugom mestu liste je koalicija „Evropski tim za Herceg Novi“, a na trećem „Pravi Novi, sloboda je u našim rukama“.

Koalicija „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ je na četvrtom mestu, „Stevan Katić – Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ na petom, a koalicija „Dr Dritan Abazović – Crno na bijelo – Može bokeški“ na šestom.

Komentari

Vaš komentar