Zatvorena birališta u Hrvatskoj, objavljene prve izlazne ankete

Region 17. apr 202419:31 0 komentara
REUTERS/Marko Djurica

Biračka mesta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati, prve rezultate Državna izborna komisija (DIB) najavila je za 21 sat. Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, koje su objavili mediji, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je 58 mandata, a koalicija "Rijeke pravde" 48 od 151 mesta u Saboru.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, objavljenim na hrvatskim televizijama, Domovinski pokret imaće 13 poslanika u Saboru, Možemo 11, Most 9, Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sever (Matija Posavec) po dva i Fokus jednog.

Izborna tišina trajala je do zatvaranja oko 6.500 biračkih mesta u Hrvatskoj, na kojima je, prema podacima DIP, do 16:30 časova glasalo 50,6 odsto birača, što je 16,4 odsto više nego na izborima koji su održani pre četiri godine.

Pročitajte još:

U izbornom štabu HDZ-a velika su očekivanja, a cilj je ulazak u treći mandat.

U izbornom štabu Socijaldemokratske partije i koalicije „Rijeke pravde“ najavili su dolazak predsednika Hrvatske Zorana Milanovića ako izborni rezultat bude u skladu sa očekivanjima, a dolazak su potvrdili čelnici šest stranaka koalicije.

U Mostu takođe veruju da će rezultati biti odlični, te da se bez njih neće biti moguće formiranje nove Vlade Hravtske.

I u štabu Možemo!, smeštenom u Tvornici kulture, vlada optimizam, odnosno očekivanje da će osvojiti dvostruko više mandata nego na prethodnim izborima, na kojima su ih osvojili sedam.

Čelnici Domovinskog pokreta, kako navodi HRT, „hladnokrvno“ iščekuju prve izborne rezultate.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!