Zoran Milanović u UN pozvao na univerzalno priznanje nezavisnosti Kosova

Region 21. sep 202309:05 54 komentara
Zoran Milanović Generalna skupština UN
REUTERS/Caitlin Ochs

Hrvatski predsednik Zoran Milanović pozvao je u obraćanju Generlanoj skupštini UN na reformu Saveta bezbednosti UN, promenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova i založio se za sradnju država na očuvanju planete.

„Svet u kome danas živimo zahteva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspeha u rešavanju ozbiljnih globalnih kriza“, rekao je Milanović u jučerašnjem govoru, naglasivši da se „mora očuvati uloga UN kao središta globalne saradnje“, prenosi Hina.

Milanović je veliki deo svog govora posvetio pitanju održivog razvoja, naglasivši kako su se dosadašnji svetski napori u tom smeru pokazali „nedovoljnima“.

Pozvao je na ulaganje u sprečavanje sukoba jer je ono „daleko isplativije od ulaganja“ u njihovo zaustavljanje i naknadni oporavak.

Predsednik je rekao da Hrvatska ostaje predana borbi protiv govora mržnje, uključujući antisemitizam, unapređenju prava žena i dece, zaštiti manjina i ukidanju smrtne kazne.

Milanović je u Njujorku govorio o važnosti pitanja 1.806 nestalih tokom rata u Hrvatskoj, te o situaciji u susedstvu na jugoistoku Europe. Istakao je da Hrvatska podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i pozdravlja odluku EU da joj dodeli kandidatski status.

Naglasio je važnost izbornih reformi u toj zemlji kako bi svi konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim nivoima vlasti, što je ključno za buduću stabilnost BiH.

Izrazio je zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije pa pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice.