Zoran Zaev se u utorak povlači sa čela stranke

Region 19. nov 202121:46
Zaev
Robert Atanasovski/AFP

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev najavio je da će u utorak ozvaničiti povlačenje sa čela najveće partije vladajuće koalicije, na kojem je od 2013. godine.

Povezane vesti:

Zaev je to najavio nakon sastanka sa predsednikom manje opzicione albanske partije Alternative Afrimom Gašijem, na kojem su razovarali o mogućem ulasku te stranke parlamentarnu većinu, ali nikakav dogovor niije postignut.

Lider SDSM je rekao da će zatražiti od organa i tela te partije da sazovu Izvršni i Centralni odbor za utorak da može da se konstatuje njegova ostavka na mesto predsednika partije i da odmah počne postupak za izbor novog predsednika SDSM.

Zaev je rekao da bi novi predsednik SDSM trebalo da bude i budući mandatar za sastav vlade Severne Makedonije i istakao da ostaje pri javnoj objavi da će ostavku na mesto premijera deponovati čim bude osigurana parlamentarna većina.

„Reč je reč i radovaću se da ovako nešto dočekam i od drugih političara. Ako se uspe u predstojećem periodu, a verujem da može, da SDSM ima izabranog predsednika, koji bi trebalo da bude budući mandatar, odnosno da predloži vladu. Kad imate novog mandatara, treba da imate i novu vladu, a ne rekonstruisanu“, rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, ako se postupa po Ustavu, u slučaju da sada ozvaniči ostavku na mesto premijera, do 14. decembra ne može da se stigne da se izabere novi mandatar i nova vlada, pa je logično da SDSM iskoristi ovaj period da izabere svog predsednika.

Lideri SDSM i Alternative, Zaev i Gaši, su nakon današnjeg prvog sastanka najavili da će razgovori o eventualnoj saradnji dve stranke biti nastavljeni, a Gaši je rekao da očekuje da naslednik Zaeva u stranci produži razgovore, kao i da je za njega prihvatljiv nov mandatar i kompletno nova vlada.

Zaev je 31. oktobra objavio da podnosi ostavke na obe funkcije zbog poraza na lokalnim izborima, ali su organi njegove partije 9. novembra odlučili da odloži podnošenje ostavki na obe funkcije na neodređeno vreme da bi se stabilizovala partija, zemlja nastavila evropski put i da ne bude propuštena mogućnost da u decembru započnu pregovori sa EU.

Komentari

Vaš komentar