Zvaničnica EU pozvala lidere u BiH da se usmere na reforme i rešenje krize

Region 24. okt 202115:021 komentar
Izvor: Adam Berry/AFP

Direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajkhorst u telefonskim razgovorima s političkim liderima u BiH pozvala je na nastavak dijaloga, pronalaženje rešenja za trenutnu političku krizu i usmeravanje pažnje na reforme, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH. Navedeno je da je ona razgovarala sa Miloradom Dodikom (SNSD), Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ BiH), kao i s ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Povezane vesti

Ajkhorst je, kako se ističe, izrazila snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i pažnje na iznalaženju rešenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i delovanjem, što se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Ona je ponovila nedvosmislenu podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ajkhorst je razgovarala sa političkim liderima uoči zajedničke posete Bosni i Hercegovini sa specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom od 27. do 30. oktobra, navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Komentari

Vaš komentar