Pametno ulično osvetljenje po prvi put u Beogradu

SciTech 31. mar 201622:38 > 22:41
Tanjug/Beoinfo

Pametno ulično osvetljenje, sastavljeno od led svetiljki, po prvi put je instalirano u Beogradu, a prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, cilj je da do kraja godine led sijalice budu postavljene na svih 160.000 stubova javne rasvete u glavnom gradu.

Kako je saopštio Beoinfo, Mali je prilikom postavljanja nove rasvete u Beogradskoj ulici kazao da su led svetiljke prvi put instalirane na stubovima javne rasvete u ovom delu Evrope.

„Reč je o led svetiljkama čija se jačina povećava i smanjuje u zavisnosti od saobraćajnog intenziteta i koje štede i do 40 odsto električne energije. Nova tehnologija omogućava i da se preko jednog centra kontroliše rad svih sijalica u sistemu“, kazao je gradonačelnik.

Mali je najavio da se ubrzano radi na pripremi potrebne dokumentacije kako bi Grad Beograd i JP „Javno osvetljenje“ krenuli u postupak javno-privatnog partnerstva, s ciljem da se ulična rasveta na svih 160.000 stubova u prestonici zameni novim led sijalicama.

„Taj projekat bi mogao biti realizovan do kraja godine, što bi pored uštede u električnoj energiji, omogućilo i lepši estetski efekat, jer će grad biti bolje osvetljen“, dodao je gradonačelnik.

U Beogradskoj ulici postavljeno je 18 led sijalica, koje je Gradu donirala kompanije „Cumtobel“, a instalirani su i prateći senzori i savremeni sistem centralnog monitorniga i kontrole.