Ministar Verbić otvorio Festival nauke

SciTech 04. dec 201411:46 > 11:48
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević

Osmi Festival nauke pod sloganom "Sve je moguće" u Zepter Expo Centru (bivša Robna kuća Kluz) otvorio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

„Festival ima sjajan slogan, ali niko nije tu zato što je zaista sve moguće, već da bi dobili odgovor na pitanje ‘kako je nešto moguće’ jer upravo na to nauka pokušava da da odgovore“, rekao je ministar. On je dodao da je nauka pre svega izazov, kao i da je lep, ali i težak posao kojem je teško odoleti. „Svi koji su prišli nauci dovoljno blizu nikada se od nje nisu odvojili“, rekao je ministar.

Verbić je istakao i značaj naučnika amatera koji po njegovim rečima daju veliki doprinos nauci, a nisu naučnici, među njima su Gregor Mendel, Majkl Faradaj, Artur Klark i drugi. „Svi posetioci ovog Festivala nauke mogu da budu naučnici i to se i očekuje, jer da niste naučnici ne biste ni došli ovde“, rekao je on.

Verbić je napomenuo da je ne samo izazov baviti se naukom, već i napraviti festival posvećen njoj. „Bio je veliki izazov za organizatore da započnu Festival, zatim još veći da opstane, ali koliko primećujem ne samo što opstaje već postaje i sve popularniji“, istakao je ministar.

Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević

 On je rekao da je jedan od ciljeva Festivala da bude prepoznat u celom svetu. On je izrazio zadovoljstvo što vidi evoluciju Festivala nauke primetivši da „oni koji su nekada dolazili dok su bili mali i učenici ili studenti sada su predavači“.

Direktor Festivala nauke Ana Jovanović istakla je da je Festival nauke jedan od boljih i većih u Evropi, kao i da dobijaju brojne komplimente. „Nadam se da će predstojeća četiri dana biti veoma zabavna i da će makar nekom biti inspiracija i da će se odlučiti za nauku kojom će se baviti kao profesijom“, rekla je ona.

Do 7. decembra Festival se održava na tri lokacije u Zepter Expo Centru, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije u Nemanjinoj ulici. Posetioci mogu da se oprobaju u forenzici, da vide kako se pripremala hrana u neolitskom dobu, da saznaju zašto boli zub, kako se suši vođe, povrće i lekovito bilje, kako se dobija zdrav suv proizvod, kako se pravi solarni šporet ili šta je to reciklaža i još mnogo toga.