Sve manje slobode izražavanja na internetu

SciTech 05. dec 201411:20 > 11:23
Morguefile/dhester

Sloboda izražavanja na internetu širom sveta opada četvrtu godinu za redom, navodi se u godišnjem izveštaju organizacije Fridom haus.

U izveštaju je ocenjeno da u 36 zemalja od 65, koliko je ukupno izveštajem obuhvaćeno, postoji negativan trend u slobodi izražavanja na internetu, navodi se na sajtu ove organizacije.

Fridom haus je ocenio da je u 31 zemlji izražavanje na internetu delimično slobodno, dok je u 19 zemalja slobodno. U izveštaju je naznačeno da u 18 zemalja slobode internet izražavanja nema.

Zemlje ubrzano usvajaju nove zakone kojima se legalizuje postojeća represija onlajn izražavanja, navodi Fridom haus.

U protekloj godini je takođe registrovan povećani pritisak vlada na nezavisne nove sajtove koji su bili u mnogim zemljama među malobrojnim neograničenim izvorima informacija, ocenjuje se u izveštaju.

Istovremeno, veći je nego ikada broj ljudi koji su uhapšeni i krivično gonjeni zbog svojih aktivnosti na internetu, posebno na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, dodaje Fridom haus.

U međuvremenu, desetine novinara amatera koji se oglašavaju na internetu je napadnuto dok su izveštavali o sukobima u Siriji i antivladinim protestima u Ukrajini, Turskoj i Egiptu, navodi organizacija.